Zrenjanin: Prvi put u javnosti otkupljene slike velikih formata iz zbirke UK Ečka 1Foto: svaremena galerija zrenjanin

Slike iz zbirke Umetničke kolonije Ečka likovnih umetnika Zorana Pavlovića, Jovana I. Rakidžića, Dušana Rajića, Milene Jeftić Ničeve Kostić biće, između ostalih, predstavljene prvi put javnosti na izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin koja se otvara u ponedeljak, 27. juna.

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Autorka i kustoskinja izložbe, koja je napravila izbor iz zbirke Savremene galerije i nazvala postavku „Veliki formati“, kaže da je većina slika na izložbi  nastala tokom osamdesetih godina 20. veka kada je za umetnost karakterističan povratak slici.

„Ovo razdoblje poznato kao postmodernizam osim obnove slike obnavlja i neke od stilova u umetnosti poznatih u ranijem periodu, ali bitno je to da je umetnicima dozvoljeno da slobodno lutaju po polju istorije umetnosti i za svoju inspiraciju uzimaju ono što odgovara njihovom senzibilitetu. Radost povratku slici i uživanju umetnika u slobodi izražavanja na neki način ilustruju i veliki formati platna na kojima su izvedeni radovi na ovoj izložbi, koji često tematski i hromatski na vrlo upadljiv način oslikavaju prizore koji predstavljaju neka od aktuelnih obeležja svog vremena“, objašnjava Sunčica Lambić.

Slike iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavljene na ovoj izložbi u zbirku su dospele uglavnom kao otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi, ređe tokom boravka umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka, i u većini su nakon pribavljanja za zbirku po prvi put predstavljena javnosti.

Na izložbi su, između ostalih, prikazana i dela umetnika Zorana Pavlovića, Vere Zarić, Slobodana Santrača, Jovana I. Rakidžića, Danice Baste Rakidžić, Olivere Marić, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih…

Postavka „Veliki formati“ biće izložena od 27. juna do 31. avgusta u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari