Zrenjanin: Sećanje na ruske slikare i emigrante koji su se doselili u Banat 1Foto: muzej zrenjanin

Između dva svetska rata živeli su i stvarali u nekadašnjem Bečkereku a današnjem Zrenjaninu, ruski slikari emigranti Aleksandar Ivanovič Lažečnikov i Afanasij Ivanovič Šeloumov, a krajem Drugog svetskog rata dolazi i Kosta Eliot.

Kako navode u zrenjaninskom Narodnom muzeju, gde se čuvaju njihova dela, oni su se po dolasku priključili već formiranoj likovnoj grupi stvaralaca koja deluje i izlaže zajednički pod nazivom „Velikobečkerečki impresionisti“.
Svi oni su, često i zajedno, sa štafelajem i četkicom odlazili u prirodu, da bi zabeležili na platno svetlosne igre sunca po vojvođanskim beskrajima. Okupljali su se Jožef Varkonji, Antal Štretman, Emil Ženar, Janoš Ajh, Ivan Cvejanov, Peter Šnajder, Karolj Fajfer, Tivadar Vanjek…
„Aleksandar Lažečnikov i Afanasij Šeloumov su u Bečkerek došli kao već formirani slikari. Obojica su svoje realističko likovno opredeljenje stekli na Imperatorskoj umetničkoj Akademiji u Petrogradu, gde je veština slikanja bila dovedena do savršenstva“, kažu u muzeju.
Iznose i podatak da je na današnji dan pre 150 godina, 20. aprila 1872, rođen slikar Aleksandar Lažečnikov. Rođen je u Moskvi, a umro je u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, 1944. godine.  Kao ruski emigrant u Zrenjanin, odnosno tadašnji Bečkerek je stigao 1920. godine.
„Ostavio je dubok trag u kulturnom i obrazovnom životu. Radio je kao nastavnik crtanja u ovdašnjoj Gimnaziji, izlagao je samostalno, sa grupom „Velikobečkerečki impresionisti“, ali i sa drugim umetnicima u Beogradu, Novom Sadu, Parizu. Slikao je pejzaže, portrete, žanr-scene i aktove“, objašnjavaju u muzeju.
Prema njihovim podacima, supruga Aleksandra Lažečnikova je 1962. godine većinu njegovih radova prenela u tadašnji SSSR, međutim dosta dela se i danas nalazi u privatnim zrenjaninskim kolekcijama, dok Narodni muzej Zrenjanin čuva pet slika. Među njima je i „Pejzaž sa Begeja“.
Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari