Zrenjaninska projekcija filma "Zlogonje" povod za razgovor 1Sa ranijih radionica Foto: FCS promo

Priča o desetogodišnjem Jovanu koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom tema je filma „Zlogonje“ koji se prikazuje u domaćim bioskopima, a zrenjaninska projekcija bila je povod da sa dečjom publikom razgovaraju književnica Jasminka Petrović i koproducent filma Bojan Jovanović.

O junaku kojeg je stvorila i njegovim avanturama govorila je autorka romana „O dugmetu i sreći“, koji je bio motiv za scenario po kome je snimljen film.

– Na osnovu delova iz knjige „O dugmetu i sreći“ i inserata iz filma „Zlogonje“, na ovakvim skupovima razgovaramo o poštovanju različitosti, o razvodu, o vršnjačkom nasilju, a najviše o prijateljstvu i ljubavi. Decu treba učiti toleranciji i razumevanju, posebno kada među njima ima dece koja se razlikuju i kojima je potrebna podrška društva. Sve ovo je počelo knjigom, nastavilo se dečjom pozorišnom predstavom, a sada je tu i film, rekla je Jasminka Petrović u Zrenjaninu. „Zlogonje“ je igrani film za decu koji je premijerno prikazan marta ove godine u okviru zvaničnog programa 20. festivala TIFF Kids, održanog u Kanadi.

– Srpsku premijeru film je imao u okviru prvog festivala „Dunav film Fest Smederevo 2018“.  Film se prikazuje u našim bioskopima od septembra ove godine, a glavni junak je zaista dečak sa cerebralnom paralizom, koji u filmu igra dečaka Jovana i zaista je dočarao publici sa kakvim se sve poteškoćama sreće u svakodnevnom životu, navodi koproducent filma Bojan Jovanović.

U razgovoru o filmu učestvovali su učenici trećih razreda zrenjaninskih osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i Dr „Jovan Cvijić“. Organizator događaja bila je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari