Zrenjaninski muzej čuva oružje unuka kneza Miloša Obrenovića 1Foto: M.P. / Danas

U stalnoj postavnici zrenjaninskog Narodnog muzeja, na istorijskom odeljenju, nalazi se vredna dinastička zbirka oružja barona Teodora Nikolića od Rudne, unuka srpskog kneza Miloša Obrenovića.

U muzej je dospela početkom 20. veka, kao poklon, i danas predstavlja najznačajniju zbirku u Istorijskom odeljenju ove ustanove.

Teodor, odnosno Fedor Nikolić, bio je sin ćerke Miloša Obranovića, Jelisavete Savke Obrenović i zemljoposednika Jovana Nikolića. Svojim životom i delom svrstao se u značajne političke ličnosti na području Austrougarske tokom druge polovine 19. veka.

Rođen je 7. juna 1836. u Temišvaru, a preminuo je 1903. godine. Završio je pravni fakultet u Gracu, bavio se advokaturom, bio je član Matice srpske, dugogodišnji poslanik ugarskog sabora, vlasnik novina „Srpski dnevnik“ u Pešti i smatran je pretendentom na srpski presto.

Zrenjaninski muzej čuva oružje unuka kneza Miloša Obrenovića 2
Foto: screenshot

U periodu od 1880. do 1886. godine, bio je u nekoliko značajnih diplomatskih misija u baltičkim zemljama, a nakon uspostavljanja mira u Bosni i Hercegovini imenovan je za civilnog guvernera.

Nikolići su nosili naziv „od Rudne“ po imenu svog imanja, sela Rudna u Banatu, koje se danas nalazi u Rumuniji, u blizini srpsko-rumunske granice.

Zbirka oružja barona Teodora Nikolića od Rudne broji 36 primeraka vatrenog i hladnog oružja.

Pored četiri dvobojske garniture, u zbirci se nalazi nekoliko izvanrednih primeraka lovačkih pušaka, kao i par odlično očuvanih tvrđavskih pušaka.

Zrenjaninski muzej čuva oružje unuka kneza Miloša Obrenovića 3
Foto: FB

Deo ove zbirke nalazi se u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, gde sa ponosom ističu da to jedna od najznačajnijih dinastičkih zbirki oružja u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari