Kragujevac: Virtuelno rekonstruisan prestonički Konak kneza Miloša, građani zavirili u period od pre dva veka (FOTO) 1Foto: Skrinšot Narodni muzej Kragujevac

Uz laganu starovremsku muziku stupate u dvorski kompleks kneza Miloša u Kragujevcu, ograđen balvanima i koljem. Na placu je centralni objekat Mlošev konak sa doksatom ispred koga su dva topa i barjak koji vijori na krovu.

Ispred konaka konjska kola sa zapregom. Po dvorištu kljucaju kokoške oko česme, obilazite štale, radionice po čitavom kompleksu.

Pade i veče i svetiljke, mesečina i zvezde obasjajavju i Milošev i Amidžin konak u kome su smešteni kneževi momci. Lože se peći i furune.

U konaku sve pod konac, od odaja u kojima sedi knez dok rukovodi tadašnjom Srbijom, soške sa puškama, spavaće sobe i trpezarije sa prvim krevetima, stolovima i stolicama, koji su upravo pristigli kao „čudo” i „novina iz preka” da zamene tradicionalne slamarice, trnošce i male niske sofre sa sinijama.

Kragujevac: Virtuelno rekonstruisan prestonički Konak kneza Miloša, građani zavirili u period od pre dva veka (FOTO) 2
Foto: Skrinšot Narodni muzej Kragujevac

Koliko puta ste pomislili „eh, kad bih mogao na minut da virnem da vidim kako je tada i tamo bilo”. Sada više ne morate da zamišljate jer je u kragujevačkom Narodnom muzeju promivisan projekat i aplikacija koji vas uz pomoć VR (virtuelna realnost) naočara direktno vodi u doba od pre više od dva veka.

Autori projekta „Rekonstrukcija Kneževog konaka” su istoričarka Roksanda Aleksić i arheolog Miloš Jurišić, dok je aplikaciju, po podacima i građi koju su oni sakupili i priredili, izradio stari saradnik kragujevačkog muzeja Vladan Trkulja iz Niša. Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Po rečima Miloša Jurišića, koautora projekta „oživljavanja” Miloševog konaka i direktora kragujevačkog Narodnog muzeja, reč je o njegvoj repromociji.

– U trenutku kada smo ga završili i želeli da prikažemo medijima i posetiocima, na snagu su stupile najigoroznije protivepidemiloške mere. Zbog toga nije uspeo da ga vidi veliki broj ljdu dok je bio postavljen u Staroj skupštini. Koristimo sada priliku da ga pogleda što više Kragujevčana, dok nam ne stigne novi soj korone omikron – realan je Jurišić k’o sam kjaz Miloš.

Kragujevac: Virtuelno rekonstruisan prestonički Konak kneza Miloša, građani zavirili u period od pre dva veka (FOTO) 3
Foto: Narodni muzej Kragujevac

Okupljeni novinari sa VR naočarima, uz pomoć savremenih tehnologija, džojstika i gedžeta šetkaju, tumaraju i razgledaju, našli su i tajnu sobu, otvaraju vrata koja škripe, kao i daščani podovi po kojima virtuelno „gaze”.

Jurišić ne drema na lovorikama, već najavljuje još dve slične originalne rekonstrukcije koje se nadovezuju na ovu: Šanac Kragujevac iz 18. veka i Kneževog arsenala iz prve polovine 19. veka koje bi, po njemu, takođe, trebale da „ožive” za nekoliko meseci.

Sem teorijske rekonstrukcije originalnog izgleda Kneževog konaka, koji danas ne postoji i ovo je jedini način da ga pogledate, u kragujevačkom Muzeju su sredili  i Amidžin konak, jedini autentični objekat koji danas postoji iz tog perioda.

U njemu je opremljena autentična soba iz tog perioda. Kragujevac: Virtuelno rekonstruisan prestonički Konak kneza Miloša, građani zavirili u period od pre dva veka (FOTO) 4Foto: Narodni muzej Kragujevac

– Došli smo na ideju da napravimo ambijentalnu sobu i ljudima poažemo kako su odaje izgledale u vreme kada je Miloš stolovao Srbijom u Krgujevcu, prvom, modernom prestonicom naše zemlje. Prikazali smo najznačanija soba iz tog doba, sa minderlucima, jastucima, ćilimima. Ona bi trebalo u potpunosti da dočara utisak o prostoru u kome je knez provodio najviše vremena sa svojim saradnicima i divanio – kaže Katarina Đurić iz Pedagoške službe kragujevačkog Narodnog muzeja.

Po njoj, ovako uređen konak može nekome da se učini skoroman, u poređenju sa evropskim dvorskim i vladarskim kompleksima.

– Ne bi trebalo da zaboravimo da je u tom trenutku, pre više od dva veka, kada je Kragujevac prestonica, Milošev konak, ali i objekti u njegovoj okolini, najreprezentativnija građevina, najimućnija i najraskošnija kuća u ondašnjoj Srbiji. Želeli smo da dočaramo kako je ona stvrano izgledala, sa skromnim drevenim nameštajem, metalnim pokućstvom na policama, bakarnim noževima kojima su se knez, njegova porodica i njihovi gsti služili – navodi ona.

Kragujevac: Virtuelno rekonstruisan prestonički Konak kneza Miloša, građani zavirili u period od pre dva veka (FOTO) 5
Foto: Skrinšot Narodni muzej Kragujevac

Sve to, sada može da se pogleda na licu mesta, ali i pomoću aplikacije za koju direktor Jurišić najavljuje da će uskoro biti dostupna da se preuzme sa sajta.

Onda iz mira sopstvene sobe možete da posetite, ne samo kragujevački Muzej, već da natenane virite knjazu Milošu iza ramena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari