Zrenjaninski muzej otvorio za javnost svoj dugo nekorišćeni deo 1

Zrenjaninski muzej otvorio je za javnost svoj dugo nekorišteni atrijum, ovoga puta obnovljen, a pun potencijal prostor je pokazao tokom manifestacije Evropska noć muzeja.

Ovde su održani koncerti i projekcija filma a publika je uživala u novom prostoru namenjenom kulturnim programima.

– U Evropskoj noći muzeja svečano je otvoren renovirani atrijum Narodnog muzeja Zrenjanin, čiju adaptaciju je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta „Gradovi u fokusu“. Nastupili su hor Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina, učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin i Mešoviti hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“. Program u atrijumu završen je projekcijom etnološkog filma „Učiteljica Ajavaska“, objašnjava viša organizatorka muzejskih aktivnosti Sanja Vrzić.

Tokom manifestacije „Muzeji za 10“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin je mogla da se vidi izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, dok je u Malom salonu bila izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“. Stalna postavka muzeja obogaćena je kamernom izložbom „Ugnezdi se“. Publika je mogla da vidi i postavku dozidnica „Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa“

– Svečano je otkriven i predstavljan „Portret Mihajla Pupina“ Uroša Predića, koji je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Idvoru, ali je predat našem muzeju na čuvanje i postao je deo stalne postavke Likovne zbirke. Realizovano je i pet radionica za decu i odrasle, kaže Vrzićeva.

Prema njenim rečima, ukupan broj posetilaca Narodnog muzeja Zrenjanin tokom manifestacije „Muzeji za 10“ dostigao je brojku od 3.699, dok je samo u Evropskoj noći muzeja bilo 2.967 posetilaca. Zrenjaninska noć muzeja je održana dvanaesti put, a ovog puta programi su se odvijali i u Savremenoj galeriji Zrenjanin, Kulturnom centru Zrenjanina, Istorijskom arhivu Zrenjanin, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, Zrenjaninskoj biskupiji, i u Lazarevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari