"Zvezdica Spavalica" u Lazarevcu i Madlenianumu 1

Baletska predstava za decu „Zvezdica Spavalica“ u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, biće izvedena u nedelju 17. marta u Centru za kulturu Lazarevac, a dan kasnije u Operi i teatru Madlenianum.

„Zvezda Spavalica“ u originalu „Zvezdica Zaspanka“ je fantazija na bajku za decu slovenačkog pisca Frane Milčinski – Ježeka, koja je nebrojeno puta obrađivana kao pozorišni igrokaz i TV priča. Ovo je njena prvo baletska verzija.

Petoro igrača: Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BiH), Miona Petrović, Nikola Pavlović i Jakša Filipovac (Srbija), kao i polaznice plesnog studija „Ris“ iz Beograd tumače ceo univerzum likova od zvezda i Meseca na nebesima, preko majmuna, ptica, zmija, fakira, čarobnjaka i lupeža, poštara sve do velikog zlog razbojnika i ostalih likova iz naših snova.

Kroz ovu plesnu avanturu autori su poveli publiku u priču o odrastanju, sazrevanju i životu, kažu u Madlenianumu. Kostime je osmislila Aleksandra Karović, scenografiju Tanja Žiropađa, a za dizajn zvuka odgovoran je Stefan Petrović.

Predstava je deo Balkanskog projekta za igru, koji je pre pet godina nastao na inicijativu Mojce Majcen, Igora Kirova i Aleksandra Ilića, a uz podršku Festivala Velenje. Projedak ima misiju zajedništva kultura i umetnosti poniklih na istoj ili sličnoj tradiciji balkanskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari