Foto: FoNet MUP

Kako je doprinos dve državne sekretarke MUP-a „istorijskoj pobedi“ nedeljiv, a BPI je već bila obrađivana u ovoj rubrici, ličnost dana je Dijana Hrkalović.

U zvaničnoj biografiji piše da je rođena je u Beogradu. Završila je gimnaziju, prirodno-matematički smer. Osnovne i master studije psihologije je završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66. Nakon studija, šest meseci je radila u BIA „na operativnim poslovima“, a potom prešla u MUP. Šest meseci je bila zamenica šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a onda prelazi na poziciju sekretara Uprave kriminalističke policije. Sledeću stepenicu prelazi u julu 2017. godine kada je Vlada Srbije imenuje za državnu sekretarku u MUP-u.

Pored oficijalne, biografija Dijane Hrkalović može da se iscrta i iz krivičnih prijava koje su tokom godina podnošene protiv nje. Još 2012. godine, tri dana pre izbora na kojima će njena Srpska napredna stranka doći na vlast, protiv Hrkalović je policija podnela prijavu zbog toga što je učestvovala u incidentu u kojem je jedan aktivista opskurne partije Pravda i pravo zadobio lakše telesne povrede. Prijava nije dobila pravni epilog.

Dok je bila sekretarka UKP-a krivičnu prijavu protiv Hrkalovićeve (i Nebojše Stefanovića) podnelo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Oni su ih sumnjičili da su nezakonito prisluškivali novinare. Prijava nije dobila pravni epilog.

Sa pozicije države sekretarke MUP-a učestvovala je u organizaciji ilegalnih operacija policije, barem tako su tvrdili bivši policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović u svojoj krivičnoj prijavi. Međutim, ova prijava je odbačena, a Dumanović i Trbović uhapšeni.

Ako je verovati Kuriru iz svoje kratke, ali upečatljive antirežimske epizode, Dijana Hrkalović u emotivnoj je vezi sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, oficirom Žandarmerije i navijačem Partizana. Navodno je trebalo da bude kuma na venčanju Aleksandru Stankoviću, ubijenom vođi navijača Partizana i osuđivanom dileru droge. Govori engleski jezik.