Džon Malkovič: Glumac koji nije dosadan 1foto Miroslav Dragojević Danas

Američka planetarna glumačka zvezda Džon Malkovič prošlog ponedeljka je po drugi put za nešto više od dve godine gostovao u Srbiji. U okviru svoje evropske turneje na Zaječarskom kulturnom letu izveo je muzičku monodramu „Paklena komedija – Ispovest serijskog ubice“.

Aplauzi, poklon, vatromet ispratili su ga sa scene u Feliks Romulijani, nekadašnjoj rezidenciji rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija iz 4. veka, a da niko, bar ne od medija, nije mogao iz prve ruke da čuje njegove utiske o nastupu pod vedrim nebom Timočke krajine.

Malkovič, čija su oba roditelja bili vlasnici novina, naravno nije medijski namćor, potvrđuju svetska glasila, ali nije ni samo glumac kog podjednako voli filmska, pozorišna i TV publika i kritika. On je i reditelj, producent, modni dizajner, muzičar, ali i poslovni čovek koji se oprobao u poslu sa restoranima i noćnim klubovima i koji je preživeo finansijsku prevaru „tešku“ kolika je bila i njegova životna ušteđevina.

Rođen je 1953. u Kristoferu i američkoj državi Ilinois. Otac mu je poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, mada Malkovič tvrdi da ne zna da li ima srpske ili hrvatske korene.

Za sebe kaže da je Amerikanac, da nije „politička osoba“ i da „nema ideologiju“, mada sam nije načisto da li je ateista ili agnostik.

Studije pozorišta i glume završio na univerzitetima u Ilinoisu i u prestižnom Studiju Vilijama Espera. Tokom višedecenijske umetničke karijere rukovodi se savetom svog prvog učitelja glume „da je najveći greh biti dosadan“.

Na pozorišnoj sceni, od kako je 1976. pomogao u osnivanju čuvene kompanije Stepenvolf iz Čikaga, uradio je sve što se može i ispred i iza kulisa. Na film je stigao 1978. kao statista u „Venčanju“ Roberta Altmana. Džon Malkovič kaže da mu je film – više od 100 uloga, doneo popularnost i novac, ali da je pozorište njegova najveća ljubav.

Iako se njegova gluma opisuje kao barokna, njegov ukupni umetnički opus je svakako renesansnih razmera. U poslednjih osam godina snimio je i dva muzička albuma.

Malkovič je specijalista za zločeste i intrigantne likove, mada kaže da ne zna zbog čega su mu takve uloge najčešće nuđene. Objašnjava da nije sledbenik metoda koji glumca teraju da živi lik, vodi ga kući, razume i zamišlja njegovu biografiju.

„Kao glumac imam samo jedan prioritet – da ne osuđujem ili varam likove koje igram, već da ih prožmem sa što više ludila, prinude ili bogatstva koliko god je to moguće. Za mene je stvar glume da poštujem njihov način gledanja na svet i da njihovu viziju učinim što je moguće potpunijom i iskrenijom“, izjavio je u jednom od intervjua.

U ulozi austrijskog serijskog ubice Johana „Džeka“ Untervegera, koju je počekom nedelje igrao u Feliks Romulijani, večeras i sutra gledaće ga publika u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.