Salif al-Islam Gadafi: Kontroverzni diktatorov sin 1Foto: EPA-EFE/LIBYAN ELECTORAL COMMISSION HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kandidatura Saifa al-Islama Gadafija za predsednika Libije odražava istorijski trenutak s kojim se zemlja suočava na predstojećim izborima dok pokušava da izađe iz godina građanskog rata i haosa posle svrgavanja i ubistva njegovog oca Moamera Gadafija.

Pojavivši se u javnosti prvi put posle šest godina, Saif al-Islam Gadafi je potpisao dokumenta za registraciju kandidature u gradu Sabha na jugu Libije, noseći tradicionalnu braon odoru koja podseća na odeću njegovog oca.

Fotografije i snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju ga kako sedi ispred reklamnog postera za predstojeće glasanje i potpisuje papire za kandidaturu.

On je tom prilikom, citirajući kuran, poručio da „bog uvek pobeđuje“ i dodao: „čak i ako ga nevernici mrze“.

To je sasvim drugačija slika od one koju je odavao pre pobune koja je srušila vlast njegovog oca 2011, a njegovi pomoćnici u Londonu su, u periodu pre nego što se zvanično kandidovao, insistirali na tome on ima drugačiju politiku nego Moamer Gadafi.

Ulazak sina bivšeg libijskog diktatora na nestabilnu političku scenu podeljenu između zavađenih frakcija dodatno će zakomplikovati već neizvestan izborni proces i situaciju u zemlji koja pokušava da prevaziđe godine sukoba i političke krize.

On je jedan od najkontroverznijih predsedničkih kandidata: dok deo Libijaca strahuje od povratka diktature, drugi u Saifu al-Islamu Gadafiju vide nekog ko bi mogao da ujedini zemlju, podsećajući ih na vreme stabilnosti, pišu svetski mediji.

S druge strane, mnogi građani Libije odbacuju njegovu kandidaturu, iz straha će ponovo uspostaviti diktaturu, budući da je i dalje žestok protivnik prodemokratske pobune.

Ako bi bio izabran, Gadafi će verovatno naići na otpor miliona ljudi koji su podržali revoluciju u kojoj je svrgnut i brutalno ubijen njegov otac 2011, čime je okončano više od 30 godina autokratske vladavine.

Saif al-Islam Gadafi (49) doktorirao je na Londonskoj školi ekonomije.

Ranije se smatralo da će on naslediti svog oca i viđen je kao reformističko lice Gadafijevog režima pre pobune 2011, ali njegovo navodno učešće u surovom obračunu sa demonstrantima pre 10 godina znatno mu je narušilo ugled.

Zarobljen je u gradu Zintan krajem 2011, kada je u pobuni, koju je podržao NATO, svrgnut njegov otac.

Pušten je u junu 2017. posle više od pet godina pritvora.

Protiv njega je Međunarodni krivični sud podigao nalog za hapšenje zbog zločina protiv čovečnosti u vezi s njegovom navodnom ulogom u krvavom gušenju protesta 2011, a takođe ga traže tužioci u Tripoliju u vezi s navodnim ubistvima koja su počinile ruske paravojne formacije u toj zemlji.

Gadafi odbacuje sve optužbe.