Šeri Bler: Iskusna zastupnica 1Foto: EPA/ YONHAP

„Omnia strategy“, advokatska firma Šeri Bler, zastupaće državu Srbiju u međunarodnom sporu koji je pokrenut usled optužbi da država „guši“ kompaniju „United group“, izvestio je britanski Telegraf, pozivajući se na uvid u pravna dokumenta.

Vlasti u Srbiji su angažovale firmu supruge bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nakon što je kompanija podnela arbitražni zahtev protiv države Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu pod optužbom da je država Srbija omogućila „kartelske dogovore“ državnog preduzeća Telekom Srbija koji za cilj imaju da istisnu „United group“ sa tržišta.

Toni Bler je inače već šest godina savetnik Vlade Srbije. Njegova konsultantska firma „Institut za globalne promene“ negira da je imala bilo kakvog uticaja na to što je Šeri Bler dobila posao zastupanja Srbije, te tvrdi da je to „sasvim legalna praksa koja nema nikakve veze sa Institutom“, da je Blerova „dobro pozicioniran advokat“, i da „ima klijente širom sveta“.

Šeri Bler, devojačko But, rođena je 1954. u Beriju. Odgajala ju je samohrana majka u skromnom domu u Liverpulu, pošto ih je otac napustio. Prva je u porodici pohađala univerzitet. Pošto je uspela da upiše Londonsku školu ekonomije, diplomirala je pravo s najvišim ocenama. Kako stoji u njenim internet-biografijama, specijalizovala se za radno pravo i ljudska prava i redovno nastupa u sudovima u inostranstvu. Takođe je i sudija s pola radnog vremena. Godine 1995. je imenovana za pravnog savetnika kraljice. Poznata je kao borac za ravnopravnost žena širom sveta. Blera je upoznala u vreme kada su oboje već bili advokati. Venčali su se 1980. i do tada su oboje bili aktivni u Laburističkoj stranci.

Imaju četvoro dece. Tokom Tonijevog desetogodišnjeg premijerskog mandata je često viđana s njim na međunarodnim samitima i putovanjima, kao i za vreme izbornih kampanja. Bavila se i humanitarnim radom koji je uključivao i pružanje pomoći udovicama i deci širom sveta. Svesrdno se javno zalagala za uključenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u britanski zakon, što joj je donelo poene u profesionalnom smislu.

U proleće 2008. je objavila autobiografiju „Speaking for Myself“ koja je veoma brzo postala bestseler i digla medijsku prašinu u zemlji, pošto Šeri u njoj iznosi lične stavove o poznatim ličnostima i članovima kraljevske porodice. Takođe je jedan od autora knjige „The Goldfish Bowl“, koja nudi uvid u život u Dauning stritu iz ugla bračnih partnera i porodica prethodnih premijera.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Šeri Bler: Iskusna zastupnica”

  1. Ajme . . . “ nas Aca “ nema poverenja ni u jednog jedinog doktora Prava ( Medjunarodno Komercijalnog ) u nasoj lepoj Otadzbini ( a ima ih u $n$ sekti “ na tone “ ) da brani interese R . Srbije ( bolje receno MULJANJE $n$ kadrova Telekoma po naredjenjima . . . znate vec koga . . . ) pred ICSID -om . . . uf . . . imam veoma los predosecaj . . . em ima ICSID da nas ( gradjane R . Srbije ) “ odere “ a i gospodja Bler neradi za 2 x 30 € niti za Acin pogled broj 5 ( preko naocara uz dramasku pauzu ) . . . dakle . . . ima da nas kosta koliko jedna “ Konrad ( Covid ) bolnica “ . . . pardon zbog plagijata $n$ sekta izraza . . .

  2. Jadna moja Srbijo, sta si docekala da te neprijatelji brane po tarifi od 2.000 funti na sat i to jedna zlocinacka familija Blair! Sramota za predsednika!

  3. Zar ova zemlja nema advokate da je brane. Ukinite pravni fakultet kad ne moze da izbaci pismenog pravnika za ovakve procese. Nepismeni ljudi u ratu brane drzavu, a intelektualci u miru ne mogu da vode sudski spor. Ko garantuje da nece namerno da izgubi spor ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.