Jesmo li fragmentisane ličnosti? 1

Upravo je to slučaj sa publikacijom naših autora, Mirjane Divac Jovanović, profesorke kliničke psihologije i Dragana Švrakića, profesora psihijatrije. Njihova knjiga Granična ličnost i njena različita lica (Clio, Beograd 2016. i 2017), doživela je za godinu dana drugo izdanje, da bi ubrzo zatim i Oxford University Press (The Fragmented Personality: An Integrative, Dynamic, and Personalized approach to personality disorder, 2018) dao pozitivnu recenziju za sveobuhvatni prikaz novog koncepta poremećaja ličnosti ovih autora.

Izvanredan prijem knjige u Srbiji jasna je potvrda njenog značaja, za struku i šire čitateljstvo na srpskom jeziku ali veliko priznanje i svetsku recepciju svog rada autori su stekli zahvaljujući izdanju na engleskom jeziku. Publikacija nije samo prevedeni tekst, već značajno izmenjen i dopunjen tako da zapravo predstavlja novu publikaciju.

S obzirom da je pisana skoro tri godine kasnije, nova knjiga autorskog tandema Švrakić-Divac donosi najnovija saznanja o poremećajima ličnosti, budući da vrtoglav razvoj neuronauka i eksponencijalne promene koje digitalna tehnologija ubacuje u sve socijalne pore, neizostavno menjaju odnos naučnika i stručnjaka prema ovoj temi.

Tako i autori polaze od prikaza najnovijih nalaza neuronauka kad je reč o razvoju uma, povezujući te nalaze sa objašnjenjima koja nude psihodinamski pristupi ovoj oblasti, što je inače trend u nauci danas. Posledica toga je procvat nove, integrativne oblasti, Neuropsihoanalize Marka Solmsa, čija je knjiga Mozak i unutrašnji svet – uvod u neuronauku subjektivnog iskustva, pisana u koautorstvu sa Oliverom Turnbalom, postala svetski bestseler i uskoro se očekuje njen prevod koji Clio objavljuje uskoro u okviru biblioteke Imago.

Osnovna tema kojom se knjiga Granična ličnost i njena različita lica bavi odnosi se na napredni model dijagnostikovanja i tretmana osoba sa poremećajem ličnosti. Po ovoj temi, autori su već odavno poznati domaćoj stručnoj javnosti kroz svoj doprinos dijagnostici, terapiji i istraživanjima poremećaja ličnosti (graničnom i narcističkom prvenstveno).

U razmatranju ove problematike u svojoj poslednjoj knjizi, fokus se pomera sa razgraničavanja poremećaja ličnosti od ostalih dijagnostičkih kategorija, odnosno od fenomena o graničnosti, stiže se do fragmentacije ličnosti, kao zajedničkom jezgrovnom problemu iz kojeg izrastaju sve kliničke varijante poremećaja ličnosti.

U svojim knjigama profesori Švrakić i Divac Jovanović polemišu o promeni ideala ili merila mentalnog zdravlja u novoj eri u odnosu na tradicionalni koncept integrisane, stabilne ličnosti, koji danas izgleda ne samo zastarelo nego i netačno, implicirajući nedostatak preko potrebne fleksibilnosti na svim nivoima funkcionisanja u savremenoj egzistencijalnoj situaciji.

U suštini, o poremećaju ličnosti, kažu autori, može se misliti kao o homeostatskom pokušaju psihe da izleči sebe, samoorganizovanjem kroz devijaciju: da bi izbegli opasnost dezintegracije, homeostatski procesi koriste omnipotentne fantazije kao zaklon za psihološki opstanak. Autori daju detaljan vodič za dijagnozu, diferencijalnu dijagnostiku i terapiju poremećaja ličnosti, odgovarajući na praktična pitanja koje kliničari često postavljaju u vezi sa etiologijom, psihoterapijom i farmakoterapijom ovog sindroma.

Autori o navedenim temama govore na osnovu najnovijih saznanja i profesionalnom iskustvu, visoko kompetentno, ali istovremeno na pristupačan, lako razumljiv i povremeno duhovit način, jezikom autentično posvećenih praktičara. Posebno raduje pažljiv odnos prema upotrebi stručnih termina, jer je izbegnuta svaka vrsta negativne konotacije i etiketiranja koje se obično sreće u tekstovima vezanim za dijagnostikovanje.

Kreativna sinteza znanja i iskustva koja dolaze iz komplementarnih oblasti psihijatrije i psihologije, doprinosi daje i sama knjiga poput njenog podnaslova: integrativna, dinamična i visoko personalizovana.

Na kraju, možemo reći da se svi pomalo možemo prepoznati u prikazu fragmentisane ličnosti, što ovu knjigu čini posebno interesantnom široj čitalačkoj publici, bar onom delu otvorenom za preispitivanje sebe i svog načina života u savremenom kontekstu. Takođe, ona je nesumnjivo korisna svima koji se bave terapijom poremećaja ličnosti, ne samo da bi dobili gotove odgovore, nego i da bi preispitali i unapredili vlastite prakse.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.