Aleksić: Opozicija neće prisustvovati sednici 1Foto: Narodna stranka

Vlada Srbije juče je odbila je oba predloga Lige socijaldemokrata Vojvodine – Rezoluciju o Vojvodini, ali i predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

Ova dva predloga odbili su i svi nadležni skupštinski odbori uz obrazloženje da nije vreme da se sada, u nizu drugih problema, raspravlja o Vojvodini, kada su budžetskim zakonom obezbeđena transferna sredstva za finansiranje pokrajine. Uprkos tome što su predlozi odbijeni Skupština Srbije će danas raspravljati o predlozima LSV, a poslanici ove stranke kažu da čak i takva rasprava ima svrhu. Opozicija, međutim, tvrdi da će današnja sednica parlamenta biti još jedna farsa u režiji aktuelnog režima i da predstavlja dodatni razlog za nastavak bojkota parlamenta.

„Tačno je da su Vlada Srbije i skupštinski odbori odbili sve naše predloge, ali i pored tog odbijanja sednica parlamenta i rasprava o Vojvodini ima svrhe. Mi nećemo odustati od rasprave o Vojvodini, bez obzira što znamo da predlozi neće biti usvojeni, jer Vojvođani deset godina čekaju da se raspravlja o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine i žive protivustavnom stanju. Ustav Srbije iz 2008. godine predvideo je donošenje tog podzakonskog akta, a Vlada Srbije danas kaže da nije pravi momenat za to, jer postoji niz drugih hitnijih problema za rešavanje. Tvrde i da nije vreme za ovaj zakon jer je zakonom o budžetskom sistemu regulisano finansiranje“, kaže Olena Papuga, poslanica Lige socijaldemokrata, za Danas.

Nenad Čanak, lider LSV, juče nije bio dostupan za naš list, ali je na svom tviter nalogu potvrdio da je Vlada odbila oba predloga LSV.

On je ranije izrazio zadovoljstvo što će se, na inicijativu te stranke, u Skupštini Srbije raspravljati o Predlogu rezolucije o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i podsetio da su ta dva dokumenta jedini koji se tiču Vojvodine, a o kojima će parlament raspravljati, nakon rasprave o omnibus zakonu o nadležnostima Vojvodine, s početka dvehiljaditih.

„Od tada se više nikada pitanje Vojvodine nije ni spomenulo u Skupštini Srbije kao tačka dnevnog reda“, rekao je Čanak , podsećajući da se poslednjih deset godina krši i ignoriše Ustav. Predsednik LSV je ocenio da će, ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali današnjoj sednici, to „pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti“.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, nije želeo za Danas da odgovori kakav je njegov stav po pitanju predloga LSV, iako su oni i sami ranije zagovarali hitno donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine. „Ono što imam da kažem reći ću na samoj sednici Skupštine“, naveo je Pastor .

Opozicija, pa i ona iz Vojvodine, uprkos Čankovom pozivu, bojkotovaće sednicu Skupštine Srbije. Miroslav Aleksić kaže da će današnja sednica potvrditi sav besmisao ovakve skupštine Srbije na čelu sa Majom Gojković. „Ta sednica je u samom startu zamišljena kao farsa u režiji Gojkovićeve i omiljenog opozicionara Čanka. Sazvana je na predlog omiljenog opozicionara Nenada Čanka, kako bi se pokazalo da vlast navodno ne beži od opozicionih predloga. U međuvremenu vlada je sve odbila, a poslanici će ipak raspravljati o odbijenim predlozima, koje na kraju neće usvojiti. Eto zbog takvih razloga mi bojkotujemo rad Skupštine Srbije i tražimo hitnu smenu predsednice parlamenta Maje Gojković, kao i ostavke Ane Brnabić i Aleksandra Vučića“, kaže Aleksić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari