Aleksić: Tužilaštvo da ispita zloupotebe Užice-gasa i funkcionera SNS-a 1Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas vlast i tužilaštvo da u borbi protiv kriminala istraže „moguće zloupotrebe“ bivšeg gradonačelnika Užica i funkcionera SNS-a Tihomira Petkovića, koji je u tom gradu „stvorio mehanizam za izvlačenje novca građana u privatne džepove“ u poslovima sa gasom, što je jedna od najvećih korupcionaških afera u Srbiji.

„Petković je povlastio preduzeće ’Užice-gas’ u poslovima sa distribucijom i nabavkom gasa, pa Užičani tom preduzeću plaćaju gas iz budžeta i do 100.000 evra skuplje u odnosu na ponude drugih ponuđača“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Užicu.

Aleksić je istakao da će Narodna stranka razotkrivati korupciju i kriminal u celoj Srbiji i da neće stati dok ne budu odgovarali svi koji su opljačkali narod.

Poverenica Narodne stranke Užice Ivana Parlić rekla je da je u ime Narodne stranke podnela krivičnu prijavu protiv Petkovića i vlasnika firme „Jedinstvo Užice“ Miće Mićića, koja je sa gradom u javno-privatnom partnerstvu 2007. godine osnovala firmu „Užice-gas“.

„O razmerama pljačke koja se sprovodi u Užicu najbolje govore primeri konverzije osam kotlarnica sa korišćenja drugih energenata na gas, što je posao koji je preplaćivan i 13 puta više“, rekla je Ivana Parlić.

Preduzeće „Srbijagas“ je za konverziju kotlarnice „Lipa“ ponudio 30.000 evra, a „Užice-gas“ je taj posao naplatilo čak 390.000 evra, dok je „Međaj“ kotlarnicu „Srbijagas“ ponudio 22.000 evra, a Petković je insistirao da taj posao bude završen za 718.000 evra, pa je „spustio“ cenu na 280.000 evra, što je opet 13 puta skuplje, rekla je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je navela da je „Užice-gas“ u Sevojnu izgradilo merno-regulacionu stanicu na 10 metara od postojeće stanice „Srbijagasa“ i da je za spajanje te dve stanice naplaćeno 130.000 evra.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, rekao je da je krivična prijava protiv Petkovića i Mićića predata u nadležnost Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu.

„Obzirom na potencijalnu visinu štete, ukazali smo Višem tužilaštvu da razmotri da li je nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je potrebno da budu saslušani svi koji su navedeni u prijavi i da će Narodna stranka „strpljivo sačekati ishod“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari