Ambasador Jermenije o oružju iz Srbije: Saradnja u oblasti vojne industrije nije javna 1Foto: Pixabay/ White_Bull_Films

Saradnja u oblasti vojne industrije nije javna, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Jermenije u Češkoj Ashot Hovakimian u čijoj su nadležnosti diplomatski odnosi sa Srbijom, odgovarajući na pitanje da li je ta zemlja kupila naoružanje od Srbije i ako jeste – kada i od koje kompanije.

„Kao i druge države članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), o ispunjavanju naših međunarodnih obaveza, mi svoje kolege o saradnji u oblasti vojne industrije izveštavamo kroz naše godišnje izveštaje koji kruže kroz Ujedinjene Nacije i OEBS“, naveo je ambasador Jermenije u pisanoj izjavi za RSE.

Vlasti Azerbejdžana su 20. jula objavile da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je zbog toga pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije Danicu Veinović, od koje je, po rečima zamenika ministra spoljnih poslova Kalafa Kalafova, „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

Dan ranije, 19. jula, navode o prodaji oružja Jermeniji preko Gruzije, objavio je internet portal Haqqin.az, blizak vlastima Azerbejdžana.

Upitan da prokomentariše te navode, ambasador Jermenije je podvukao da je „Jermenija punopravna članica međunarodne zajednice, posvećena svojim međunarodnim obavezama“.

„Jermeniji nisu nametnute nikakve restrikcije u smislu međunarodne saradnje u oblasti vojne indsutrije i u tom smislu, uvek smo postupali na transparentan način i zasluženo smo stekli reputaciju pouzdanog partnera“, izjavio je ambasador.

Jermenija je u Srbiji predstavljena kroz konzulat, a diplomatska saradnja sa Srbijom je u nadležnosti ambasade te zemlje u Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari