Amerika (ne) treba da uslovljava Prištinu 1Foto: Pixabay / gagnonm1993

Američki univerzitetski profesori Dejvid L. Filips i Gregori Rejmond u izjavama za Danas različito tumače poruke zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera da je potrebno da se dijalog Beograda i Prištine „hitno nastavi“.

Prema mišljenju Filipsa, predavača na Univerzitetu Kolumbija, dijalog o Kosovu treba da bude nastavljen ali bez postavljanja ikakvih uslova kosovskim vlastima, dok Rejmond, predavač na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, konstatuje da je preduslov za povratak za pregovarački sto da Priština ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije.

Dejvid L. Filips smatra da Palmer stavom da je potrebno „ukinuti prepreke u vidu taksi“ odbacuje „specijalni odnos koji postoji između SAD i Kosova“.

– Takse koje je uvelo Kosovo nisu proizvoljne, niti su „ničim izazvane“. Takse su uvedene kao odgovor na sistemske napore Srbije da blokira napore Kosova da dobije više priznanja na globalnom nivou. Srbija je koristila taktike „teške ruke“ da se suprotstavi članstvu Kosova u Interpolu, lobirala kod pojedinih država protiv priznanja nezavisnosti Kosova, i apelovala na države koje su već priznale Kosovo da povuku priznanje. Srpski izaslanici ne mogu da sede za stolom u Briselu i pričaju o normalizaciji, dok rade na podrivanju međunarodnih odnosa Kosova, kaže naš sagovornik.

Filips ističe da je Metju Palmer „u pravu“ kada kaže da se dijalog mora hitno nastaviti, ali „to mora biti bez uslova jer sabotiranje nastojanja Kosova da dobije što više priznanja na međunarodnom nivou podriva poverenje“.

– Nemoguće je vratiti se na stanje koje je postojalo pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost i pre nego što ga je priznalo 116 država. NATO, predvođen SAD, krenuo je u rat 1999, kako bi sprečio da Srbija sprovede genocid na kosovskim Albancima. Srbija je bila agresor, a Kosovo žrtva. Umesto da vrši pritisak na Kosovo da ukine takse, SAD treba da „pritisnu“ Srbiju da prizna Kosovo. Ukoliko Srbija insistira na uslovima za nastavak dijaloga, kosovska vlada treba da nametne svoj uslov za to, na primer, Kosovo može da zahteva da Srbija obezbedi detaljne informacije o više od 6.000 osoba, koji su bili žrtve rata, i od kojih se mnogi vode kao nestali, smatra on.

Filips tvrdi da bi EU, ako želi da bude „pravičan posrednik“ u pregovorima, morala da „pokaže dobru volju“ i ukine vize za građane Kosova. On, takođe, napominje da bi u periodu nakon odlaska sa funkcije aktuelne posrednice u dijalogu Federike Mogerini, „SAD trebalo da odigraju znatno snažniju ulogu u posredovanju“.

– Ukidanje taksi treba da bude razmatrano u okviru šireg okvira za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Dok Srbija ne prizna Kosovo, takse od 100 odsto su opravdane i treba da budu na snazi, konstatuje ovaj američki profesor.

S druge strane, Rejmond ukazuje da je saglasan sa stavom da takse treba da budu ukinute kako bi se „dala šansa“ dijalogu Beograd – Priština.

– Ne vidim nikakvu korist od tih taksi. U najboljem slučaju, dalji razgovori o kosovskom problemu biće složeni i teški. Iako ne postoji nikakva garancija da će se dijalogom uspešno rešiti sva nerazjašnjena pitanja, pregovori su najkonstruktivniji put kojim se može ići, ukazuje sagovornik Danasa.

Gregori Rejmond ističe da Palmerovi komentari pokazuju da SAD „nastoje da upotrebe poluge moći nad Prištinom, kako bi kosovska vlada ukinula takse i dijalog bio nastavljen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari