Aplauzi i slavlje u Prištini, Beograd traži sednicu SB UN 1Foto: FoNet/ AP

Uz gromoglasan aplauz i prisustvo predsednika i premijera Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, parlament u Prištini u petak je glasovima svih 107 prisutnih poslanika iz redova kosovskih Albanaca izglasao tri zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, dok je Srpska lista bojkotovala to zasedanje.

Ispred parlamenta u Prištini pojedini su slavili uz albanske numere, dok je u južnom delu Kosovske Mitrovice, prema izveštaju RTS, većinsko albansko stanovništvo odluku parlamentaraca proslavilo uz petarde. Na glavnom trgu i drugim centralnim ulicama u Prištini bile su istaknute zastave država „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Upitani kako komentarišu potez kosovskih Albanaca, u kabinetu visoke predstavnice EU i posrednice u dijalogu Beograda i Prištine Federike Mogerini za naš list su juče rekli: „Poput NATO-a, Evropska unija nastavlja da zastupa stav da mandat kosovskih bezbednosnih snaga treba da bude izmenjen samo sveobuhvatnim i postepenim procesom, u skladu sa Ustavom Kosova. EU očekuje da Kosovo nastavi da ispunjava svoje obaveze, u skladu sa Prvim sporazumom, zaključenim u Briselu u aprilu 2013. i svoje bezbednosne angažmane.“

Besim Hoti, zamenik direktora Kosovske policije za sever, kazao je za Danas da je „situacija mirna i pod kontrolom“.

– Nije bilo nikakvih dešavanja koja bi u bilo kakvom smislu ugrozila opštu bezbednost. Tenzije su već dugo vremena bile prisutne, a sve zbog raznovrsnih informacija i prejudiciranja oko toga šta može sve da se dešava, i to je možda uticalo na način razmišljanja oko ove situacije. Bitno je da je mirno i da nije bilo nikakvih zabeleženih incidenata, naveo je juče Hoti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da će Srbija zatražiti sednicu Saveta bezbednosti UN zbog „najgrubljeg kršenja Rezolucije 1244“, dok je predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da je usvajanjem zakona u kosovskom parlamentu „Priština na najgrublji način napala mir, bezbednost i sigurnost“, i pozvao Srbe „na mir, suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije“. Predstavnici Srpske liste su se novinarima obratili obučeni u majice na kojima su simbolično precrtani međunarodno pravo, Rezolucija 1244 SB UN i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova, javio je RTS. Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da „ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u regionu“, ali da će Srbija nastaviti svojim putem mira i stabilnosti.

Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, izjavio je da odluka o formiranju vojske Kosova predstavlja „akt protiv mira“ i „čin političke agresije“, kao i da je jedan od koraka koji Beograd može da preduzme „proglašenje okupacije na delu teritorije Srbije“. Đurić je pozvao „građane Srbije, Albance i sve ostale“ da ne stupaju u redove „nelegalne i okupacione vojske“ i naglasio je da će svi koji pristupe vojsci Kosova biti uhapšeni, preneo je Insajder na svom portalu. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković konstatovao je da je glasanjem u Prištini „umrlo međunarodno pravo“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova uprkos zabrinutosti koju je zbog toga izneo taj vojni savez i ponovio da nije dobar trenutak za takav potez. Stoltenberg je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU.

„Iako je tranzicija bezbednosnih snaga u principu pitanje o kojem Kosovo odlučuje, jasno smo poručili da je loš trenutak za takav potez“, saopštio je Stoltenberg. U saopštenju se navodi da NATO podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i dodaje da će sada, s promenom tog mandata morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa njima, uz napomenu da će „NATO kroz snage Kfor ostati posvećen sigurnom i bezbednom okruženju na Kosovu i stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu“.

S druge strane, Sjedinjene Države ponovo su izrazile podršku „postepenom preobražaju bezbednosnih snaga Kosova u silu sa mandatom odbrane teritorije, što je suvereno pravo Kosova“, ističući da je jučerašnje glasanje „prvi korak u razvoju takvog kapaciteta“. „Ovi zakoni ne donose nikakvu neposrednu promenu u strukturi, misiji ili operacijama ove snage, već predstavljaju početak praktičnog posla izgradnje transparentne, multietničke sile, u skladu sa NATO standardima, koja služi svim zajednicama Kosova, u skladu sa desetogodišnjim tranzicionim planom Vlade Kosova“.

Kosovski predsednik Tači je poručio da je posle dve decenije napornog rada konačno zatvoren proces „izgradnje države Kosovo“. „Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine“, tvrdi Tači, koji je dan uoči glasanja u parlamentu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je nakon glasanja da će pripadnici vojske Kosova biti raspoređeni na celom Kosovu, na jugu i na severu. On tvrdi da se „situacija za kosovske Srbe neće promeniti nagore, već može da im bude samo bolje“, kao i da „Srbija treba da pozdravi stvaranje vojske Kosova, vojske koja dolazi za mir i koja je u interesu svih u regionu“.

Ramina čestitka

Albanski premijer Edi Rama uputio je juče javnu čestitku Kosovu zbog formiranja vojske. On je to učinio objavivši na društvenim mrežama fotografiju na kojoj je Tači u uniformi OVK.

Minut ćutanja

Sednica kosovskog parlamenta je na predlog predsednika Kadrija Veseljija počela minutom ćutanja za žrtve „borbe za oslobođenje i državnost“. Zaključujući to zasedanje, Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo. „Čestitam svim vojnicima“, javio je izveštač RTS.

Vozila Kfora kod mosta na Ibru

U blizini glavnog mosta na Ibru, sa južne strane na kojoj žive Albanci, juče je bilo raspoređeno više oklopnih transportera, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta Kfora, dok je u severnom delu grada bilo primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije, prenela je TV N1. Građani severne Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na gotovo svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, kao i na prozorima i terasama stanova i kuća, navodeći da je to njihov odgovor na formiranje vojske Kosova, ali i na isticanje zastava SAD širom Kosova južno od Ibra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari