Bastać: Nikoga nismo smenili, Vama je istekao mandat 1

„Već nekoliko dana članovi Veća opštine Stari grad i ja smo meta Vaše kampanje koja počiva na lažima. I to samo zato što je Vama istekao mandat.

Dakle mi, i Vi to jako dobro znate, nikoga nismo smenili. Vama je istekao mandat. Mandat u kome ste radili na dva mesta, mandat u kome ste prekršili dogovor da ćete rešiti svoj radno-pravni status. Kada to niste uradili, počeli ste sa optužbama u kojima navodite da mi stojimo iza lopovluka koji ste otkrili, ali ne i prijavili policiji što je bila Vaša obaveza kao direktora. Mi smo to, za razliku od Vas, uradili“, navodi se u otvorenom pismu koje je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać uputio bivšem predsedniku UK „Parobrod“ Milutinu Petroviću.

„Kažete da Vam se svetimo zato što ste otpustili jednog zaposlenog, a nikako da objasnite zašto niste postupili u skladu sa preporukom i barem pokušali da utvrdite činjenice i identifikujete sve koji su eventualno bili uključeni u lopovluk o kome govorite. Taj postupak ne prejudicira krivicu ili odgovornost bilo koga, već, naprotiv, služi da onima koji nastavljaju da rade omogući da rade neopterećeni slučajem na koji ste sami ukazali.

Umesto toga, Vi nas nazivate staljinistima i lopovima u javnim nastupima koje Vam obezbeđuju neki, očigledno moćni, partneri. Možda je to Vaš nezvanični portparol, bivši ministar kulture Ivan Tasovac koji je na razne načine u proteklim nedeljama intervenisao da Vam se mandat obnovi.

Možda je to Nebojša Krstić Krle koji ima i neke veze sa medijima, posebno onim u kojima država ima vlasničke udele. Možda onaj Bakarec iz SNS-a koji je nadugačko pisao o Vama i Vašim kvalitetima. Možda neko od dva aktuelna ministra koja su takođe intervenisala za Vas, a možda i neko mnogo ozbiljniji, pošto jedina podrška koju ste imali na sednici Skupštine opštine dolazi od odbornika SNS-a.

A oni podršku daju, to se zna, samo ako im je tako naređeno „odozgo“. Sve to ste naravno zaboravili da kažete i novinarima i Vašim prijateljima i prijateljima Vaše supruge koje ste zloupotrebili u svojoj kampanji laži kojom ste nam pretili još dok ste imali zvanje v.d. direktora UK „Stari grad“.

Kažem imali zvanje, ali ne i obavljali dužnost direktora, pošto ste za prvih devet meseci u kojima ste bili na čelu te ustanove, na vašoj omiljenoj društvenoj mreži objavili ukupno devet postova o aktivnostima ustanove koju je trebalo da vodite, dok ste od septembra, kada ste odlučili da uđete u projekat privatizacije ustanove i kampanju laži, pa do danas objavili 30 postova od kojih je većina negativna i direktno nanosi štetu Ustanovi kulture „Stari grad“.

Zaboravili ste i svima da objasnite zašto ove godine u UK „Stari grad“ nije bilo Festivala autorskog filma. U dopisu koji ste im nepristojno kasno poslali stoji da su termini zauzeti filmskim projekcijama u okviru filmskog kluba Filmus koji ste ukinuli danom kada vam je prestao mandat i time dokazali da vam je namera bila da privatizujete ustanovu kulture i zloupotrebite njenu imovinu.

Zaboravili ste da spomenete i da ste iz prostorija ustanove kulture izbacili Reflektor teatar, baš kao i da u Vašem mandatu nije bilo prostora ni za zabranjenu izložbu karikatura Petričića i Koraksa koju smo organizovali u opštini tek kada ste je Vi odbili. Zaboravljate da spomenete i jedan polomljen ragastol u nastupu besa, korišćenje privatnog mejla za komunikaciju sa zakupcima i korisnicima usluga ustanove kulture, konstantno odsustvo sa posla, neobjašnjiv nestanak sa repertoara višestruko nagrađivanog filma Zlogonje koji je ustanova kulture podržala, inicijativu za promenu imena bioskopa Dragan Nikolić kao i imena klavir-hola Arsen Dedić uz objašnjenje „nije ovo mauzolej već ustanova kulture“.

O svemu tome trebalo je da razgovaramo, pokušali smo institucionalno da komuniciramo, ali je Vaša jedina tema bio jedan zaposleni koga ste otpustili, a sa čijim slučajem, tužbama i kontratužbama se danas bavimo mi.

Čak ste otišli toliko daleko da ste, kada su članovi Veća poslednji put pokušali sa Vama da razgovaraju o programu koji ste u obavezi da dostavite, a koji treba da bude sastavni deo dokumenata na bazi kojih se opredeljuju i sredstva za narednu godinu, uzeli u ruke kameru i počeli da ih snimate uz reči „nemam sada vremena za sastanak, snimam dokumentarni film o Zlaji Crnogorcu“.

Ne želimo da nastavljamo sa kontaminacijom javne sfere i narušavanjem ugleda Ustanove kulture „Stari grad“ koji su gradili zaposleni zajedno sa korisnicima programa punih osam godina i to na bazi budžetskih izdvajanja opštine Stari grad koja su procentualno sedam puta veća od izdvajanja za kulturu koji su obezbeđivali i obezbeđuju Vaši fanovi, bivši i aktuelni ministri i zato ovim pismom zatvaramo svaku dalju prepisku sa Vama. Mogućnost direktnog i civilizovanog dijaloga ste i konačno napustili u trenutku kada ste odbili da obavite primopredaju poslova sa čovekom koji Vas je nasledio.

Zbog više lažnih navoda u različitim medijima, kao i zbog uvreda da smo lopovi i staljinisti, zadovoljenje ćemo i ja, ali i drugi članovi Veća, tražiti na sudu u privatnim parnicama. Sve to sa samo jednim zahtevom – da javnost obavestite da ste lagali, na isti način i istim intenzitetom kojim ste te laži u proteklim nedeljama iznosili. Možda se onda još neko i izvini zbog „teških reči“ koje je lako ispaljivao i otkazivanja zakazanih TV emisija, a sve na bazi jednostranih informacija koje ste plasirali, baš kao što je to nekada radio Vaš prvi politički izbor. Želimo Vam mnogo sreće u Vašem budućem angažmanu“, zaključuje Bastać u obraćanju Petroviću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari