Beograd i Priština su parafirali sporazum, izjavila je nakon jučerašnje desete runde političkog dijaloga o Kosovu posrednica u razgovorima Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su predlozi Srbije prihvaćeni. „Parafirao sam predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima“.


Kako su novinarima juče u Briselu rekli članovi delegacije Beograda, u „finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi srpski predlozi, nedirnuta tačka devet, kojom se predviđa izbor regionalnog komandanta policije na severu Kosova, a po želji Beograda izmenjena je tačka 14, koja se odnosila na članstvo Kosova u UN“.

Vljora Čitaku, kosovska ministarka za evropske integracije, prva je juče objavila vest da je dogovor postignut. „Pojavio se beli dim. Habemus pactum (imamo sporazum)“, napisala je Čitaku na Tviteru, aludirajući na dobru vest.

Kako je ranije najavljeno, po povratku državnog tima iz Brisela, o sporazumu mora da se izjasni Vlada Srbije, a nakon toga i Narodna skupština, rekli su isti izvori. U Vladi Srbije juče po podne nisu mogli da potvrde za Danas kada bi se mogla očekivati u narednim danima sednica vlade na kojoj će tema biti sporazum Srbije sa Prištinom.

Enver Hodžaj, šef kosovske diplomatije, rekao je da sporazum predstavlja „priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije“. „Ovim sporazumom Srbija je prihvatila Kosovo kao međunarodni subjekt, njegov suverenitet, teritorijalni integritet i Ustav i zakone. Od sada, Srbija će tretirati Kosovo kao svog suseda i partnera, u istoj meri kao i druge nezavisne države Evrope“, naveo je Hodžaj na Tviteru.

Član delegacije Beograda Marko Đurić izjavio je da će zajednica srpskih opština imati izvršna ovlašćenja, naročito kad je reč o policiji. „ZSO će imati izvršna ovlašćenja, a naročito u oblasti policije na severu kroz izbor komandanta, što će biti u direktnoj nadležnosti ZSO. Imaće izvršna ovlašćenja i kroz nadležnosti samih opština, a i kroz kompletno vršenje funkcija u oblasti prosvete, zdravstva, školstva i drugih oblasti“, rekao je Đurić.

S druge strane, premijer Kosova Hašim Tači kazao je pre početka razgovora da zajednica srpskih opština neće imati zakonodavna ni izvršna ovlašćenja i da neće predstavljati „treći sloj vlasti“. Tači je takođe naveo da će Kosovo raditi „na stvaranju odgovarajućih uslova kako bi organizovali prve slobodne izbore u četiri opštine na severu“.

Predstavnici Srba na severu Kosova poručili su juče da niko od njih neće učestvovati u sprovođenju dogovora koji su suprotni Ustavu Srbije. Odbornici skupština opština sa severa pokrajine takođe su najavili prikupljanje potpisa za referendum sa pitanjem – Kosovo ili prihvatanje uslova sa dobijanje datuma za pregovore s EU.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen istakao je juče nakon prvog, neformalnog sastanka sa srpskim pregovaračkim timom da je Alijansa spremna da odigra svoju ulogu u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM i funkcioner Srpske napredne stranke, kaže za Danas da je „za Srbiju veoma značajno što je uspešno završena jedna pregovaračka faza, naročito imajući u vidu tvrdokorne stavove Prištine“. „Idemo dalje, sada možemo da se posvetimo rešavanju drugih pitanja na Kosovu, kao što su imovina i telekomunikacije. Takođe, otvorena su nam vrata da u ponedeljak dobijemo pozitivno mišljenje Evropskog saveta i nastavimo svoj put ka EU“, ocenjuje Drecun.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kaže za Danas da „pozdravlja parafiranje nekog sporazuma sa Prištinom“, ali da ne može da komentariše preciznije dok ne bude poznat sadržaj tog dokumenta i eventualne posledice.

Nova Srbija je saopštila da sporazum znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na KiM, kao i da je potpuno jasno da su zahtevi Beograda bili realni. Srpski pokret obnove ocenio je da se briselskim sporazumom o Kosovu otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovu dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravila je napor koji je pokazao tim predvođen Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a samim tim i nastavku evropskog puta Srbije.

„Dogovor iznad kosovskih zakona“

Dogovor Beograda i Prištine predstavlja međunarodni sporazum koji je po Ustavu Kosova iznad kosovskih zakona, piše, prištinski list Koha ditore. List navodi da sporazum predviđa da zajednica srpskih opština ima ovlašćenja u policiji i sudstvu i sadrži proceduru suprotnu važećim zakonima Kosova, ali da su, po Ustavu, ratifikovani međunarodni sporazumi iznad zakona Kosova.

Iz minuta u minut

12.40 počeli razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton

14.00 bilateralni sastanak Ešton – delegacija Beograda

14.25 bilateralni sastanak Ešton – delegacija Prištine

15.15 javljeno da su Dačić i Tači krenuli na sastanak u NATO, zakazan u 16.00

16.00 javljeno da je nastavljen trojni sastanak

16.20 Kosovska ministarka Vljora Čitaku objavila da se pojavio „beli dim“

16.30 Vanredno obraćanje Ketrin Ešton

17.00 Delegacije se uputile na sastanak u NATO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari