Beograd ne može dati Kosovu članstvo u UN 1

Program, koji je Savez za Srbiju nedavno usvojio na skupu održanom na Zlatiboru, sadrži 30 tačaka i naš list je imao uvid u taj dokument, odnosno u jedan od njegovih radnih verzija.

Iako se u „Zlatiborskoj povelji“ ne navodi odnos prema putu Srbije u EU, sagovornik Danasa blizak tom savezu objašnjava da je na zlatiborskom skupu ipak bilo reči i o tome i da su se učesnici „usaglasili da bi trebalo sačekati sa ulaskom Srbije u EU, kako bi se videlo kako će se ubuduće organizovati EU, ali i kakva će biti sudbina NATO – da li će on opstati ili će se raspasti“.

Kao jedan od glavnih ciljeva navodi se „stvaranje uslova za fer i demokratske izbore, bez pritisaka na birače, kupovine glasova i korišćenja državnih resursa za stranačke interese“.

„Ukoliko se ne promene izborni uslovi, Savez za Srbiju najverovatnije neće učestvovati na izborima“, kazao je naš izvor blizak ovom opozicionom bloku.

O problemu Kosova i Metohije u dokumentu je navedeno da će se Savez „zalagati za postizanje pravednog i održivog rešenja kroz dijalog sa kosovskim Albancima, uz puno poštovanje Ustava Republike Srbije, Rezolucije 1244 SB UN i međunarodnog prava“ te da će se „protiviti bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo tzv. „države Kosovo“ u UN“.

Takođe, u dokumentu je iskazano „protivljenje sprovođenju bilo kakvog referenduma, uključujući i referendum o Kosovu i Metohiji“, u postojećim nedemokratskim uslovima“.

Među ciljevima su navedeni „borba protiv politike siromaštva koju sprovodi vlast, donošenje zakona o zaštiti prezaduženih porodica i mera za povećanje nataliteta, podrška mladima, da se mladim bračnim parovima omogući stambeni dodatak, stipendije za mlade talente, podsticaji za mlade preduzetnike i stvaranje uslova za ostanak mladih u zemlji i njihov povratak“.

Osim „većih javnih investicija i veće podrške domaćim preduzetnicima, te eliminisanja partokratije iz javnog sektora“, u okviru „nove ekonomske politike“, Savez se zalaže za „stopiranje privilegovanja stranaca i ekonomskog modela koji se zasniva na favorizaciji uvoza, eksploataciji domaće jeftine radne snage i jeftinih sirovina“, ali i za „sveobuhvatnu zaštitu korisnika bankarskih usluga, kroz sprečavanje ostvarivanja ekstraprofita banaka nepravednim i dodatnim opterećivanjem građana i privrede“.

Uz to, kako je navedeno, potrebno je da se „ukine postojeći i da se donese novi zakon o radu, koji će biti u skladu sa najvišim evropskim standardima“, kao i da se „zaustavi prodaja nacionalnih resursa i strateških državnih kompanija, da se uvede profesionalni menadžment u javna preduzeća i preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu“.

Pored toga, među ciljevima je navedeno „oduzimanje građanske časti i sprovođenje sankcija prema pojedincima koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse, hitno donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine, koji će se promenjivati na sve javne funkcionere od 1999. godine do danas“.

„Oštra borba protiv kriminala i korupcije, uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju po ugledu na rumunski model, nezastarevanje krivičnih dela proisteklih iz procesa privatizacije“, piše u dokumentu.

Savez će se „boriti za ostvarivanje punih medijskih sloboda, sa posebnom pažnjom na zaštitu građana od stvaranja atmosfere medijskog linča, senzacionalizma, lažnih vesti, kao i za zaštitu od daljeg zagađivanja medijskog prostora neprimerenim sadržajima i rijaliti programa“.

– Zaštita stečenih prava građana i zabrana njihovog ukidanja. Vraćanje protivustavno otetih penzija, uz nadoknadu svih prethodnih umanjenja. Zaštita ugroženih kategorija stanovništva, posebno poboljšanje položaja ratnih vojnih veterana i radnika koji su oštećeni u procesu privatizacije, takođe su ciljevi Saveza za Srbiju.

Učesnici

Na skupu na Zlatiboru, gde je bilo reči o „30 tačaka“, učestvovali su Dragan Đilas, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Zoran Lutovac (DS), Borko Stefanović (Levica Srbije), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Dušan Petrović (ZZS), Miloš Jovanović (DSS), Boško Obradović (Dveri), Slaviša Ristić (Otadžbina) i predstavnici sindikata Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari