Bez nove vlade Kosova nema dijaloga? 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj trebalo je juče da otputuje u Hag, kako bi danas biti saslušan pred Specijalnim sudom za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, u svojstvu osumnjičenog.

Odlazak bivšeg komandanta OVK bio je odložen na nekoliko sati zbog kašnjenja aviona, preneo je FoNet. Haradinaja su na aerodrom dovezli službenim automobilom, sa rotacijom, uz pratnju dva policijska vozila, javio je RTS.

Uoči polaska u Hag Ramuš Haradinaj je putem Fejsbuka poručio: „Kao državljanin Republike Kosova odgovaram na poziv za ispitivanje pred Specijalnim sudom, boreći se za pravo Kosova, nepokolebljiv u svojim životnim odlukama, neuznemiren i visoko uzdignutog čela.“ Haradinaj je ranije izjavio da će do izbora nove kosovske vlade nastaviti da obavlja funkciju premijera. Vanredni parlamentarni izbori, podsetimo, trebalo bi da budu održani 8. septembra.

Postoji široko rasprostranjeno uverenje da Haradinaj neće biti duže zadržan u Hagu, odnosno da će se vratiti u Prištinu nakon davanja iskaza, a stručnjaci za kosovsku političku scenu naglasili su i da je teško predvideti kako će teći eventualni sudski proces protiv njega, budući da je već dvaput u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine. Pored Haradinaja, danas će biti saslušan bivši portparol OVK Jakup Krasnići.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Prva da tek treba videti da li će biti optužnice protiv Haradinaja ili ne. Dačić je izneo ozbiljne sumnje da će u septembru biti održan sastanak Beograda i Prištine u Parizu, ističući da: „sastanka sigurno neće biti dok ne bude jasno da će biti dogovora oko taksa – mi podržavamo francusku inicijativu, ali sastanka neće biti ako se ne osigura da će biti ukinute takse“.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, navodi za Danas da ne očekuje da će biti sastanka u septembru u Parizu, i to ne samo zbog taksa koje je uvela Priština.

– Srbija je ranije ove godine učestvovala na sastanku o Kosovu u Berlinu, i bez ukidanja taksa, ali mislim da neće održan sastanak u septembru u Parizu zbog činjenice da u Prištini tada verovatno neće biti vlade i skupštine. Svaka namera Hašima Tačija da se sretne sa srpskom delegacijom, a da ova dva regulatorna tela ne postoje, protumačila bi se poput svojevrsnog državnog udara u Prištini. Nedavnom odlukom kosovskog ustavnog suda ustanovljeno je da vlada formira spoljnu politiku, dok predsednik ima pravo da je zastupa, što znači da Tači neće imati pregovarački okvir za sastanak sa srpskom stranom. Ukoliko, međutim, u Prištini uspeju da zaobiđu izbore i rekonstruišu vladu u istom sastavu parlamenta, do sastanka može da dođe, ali ta opcija je malo izvesna, kaže naša sagovornica.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, ukazuje za Danas da održavanje skupa u francuskoj prestonici zavisi od izbora na Kosovu. On napominje da je teško očekivati da će takse biti ukinute, „pogotovo što će se Haradinaj, najverovatnije, odmah vratiti iz Haga – čak i da on bude zadržan u ovim okolnostima je teško da će se neko usuditi da ukine takse, ali treba očekivati snažan francusko-nemački pritisak da se dijalog nastavi“.

Pomen žeteocima u Starom Grackom

Dvadesetogodišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana obeležena je juče služenjem parastosa i odavanjem pošte. Parastos stradalima služio je episkop Teodosije, a okupljenima su se potom obratili zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović. RTS je podsetio da za jedan od najtežih zločina nad Srbima na KiM po dolasku međunarodne misije niko nije odgovarao.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je povodom 20. godišnjice ubistva u selu Staro Gracko ocenio da taj zločin „nije gubitak jednog sela i nekoliko porodica, već gubitak jednog naroda i čitave ljudske civilizacije“.

„Međunarodna zajednica se nepovratno obrukala i pokazala da tamo gde Srbin nema svog policajca, sudiju i zakonodavca, nema ni pravde za njega. Gde bi se još moglo ubiti 14 žetelaca, masakrirati 17-godišnje dete, a da baš niko za to nikada ne odgovara“, upitao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je tokom obilaska Spomen-sobe „Kosmetske žrtve“ u Beogradu naveo da su „albanski teroristi, ali i KFOR i međunarodna zajednica“ odgovorni što počinioci zločina u selu Staro Gracko ni do danas nisu kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari