Bilt: Nametanje istorijskih istina odlaže evropsku budućnost Balkana 1Foto: Stanislav Milojković

Bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju Karl Bilt ocenio je da se nametanjem „sopstvenih istorijskih istina“ dugoročno prolongira evropska budućnost Balkana.

„Ako napredak Balkana ka EU zavisi od toga da li će jedna ili druga država nametnuti nakakvu ‘istorijsku istinu’ možemo da budemo sigurni da se ništa neće desiti za generaciju ili dve“, napisao je Bilt na Tviteru.

Švedski diplomata je time reagovao na izjavu šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharieve da Sofija insistira da Skoplje prizna istorijsku istinu ako želi da napreduje na putu ka EU.

Zaharieva je rekla da bi Bugarska mogla da stavi veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korene i ako ne prestane da tvrdi da u bugarskoj postoji makedonska manjina.

„Razlog za našu zabrinutost jesu stalne tvrdnje o makedonskoj manjini u Bugarskoj. Priznanje bugarskih korena bi to okončalo“, rekla je Zaharieva za Rojters.

Prema njenim rečima ako Skoplje pristane, Sofija je spremna da prizna makedonski kao jedan od zvaničnih jezika svog suseda i da prizna makedonski identitet.

„Ne osporavamo njihovo pravo na samoopredljenje niti pravo da svoj jezik nazivaju kako žele. Spremni smo da potvrdimo postojeću realnost, ali oni moraju da priznaju istorijsku istinu“, rekla je Zaharieva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari