Bogosavljević: Broj onih koji će glasati na izborima na ivici polovine ukupno upisanih birača 1Foto: N1

Prema istraživanju koje je sproveo „Ipsos stratedžik marketing“ na izborima koji će se održati u aprilu, od 4,8 miliona birača za koje se procenjuje da žive u Srbiji, najmanje polovina će glasati, a broj izašlih će najverovatnije biti na ivici polovine broja ukupno upisanih, izjavio je danas Srđan Bogosavljević, konsultant ove istraživačke agencije.

Bogosavljević je gostujući na TV Prva rekao da će to biti „test legitimiteta ali i da teško da će neko moći da ne prizna izbore s obzirom da ne postoji ustavna prepreka o procentu izašlih na izbore“.

On je rekao i da se od ukupnog broja od 6,8 miliona upisanih birača u Srbiji, procenjuje da između 20 i 25 odsto njih živi u inostranstvu, što je slučaj i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

„Istrazivanja se rade na prisutnom stanovništvu i biračkom telu u zemlji a ne onima koji su u inostranstvu i koji nikako neće glasati ili će glasati u malom borju. Od tih 4,8 miliona birača (koliko se procenjuje da su upisani u birački spisak i žive u Srbiji) sigurno će najmanje polovina izaći na izbore. To je i dalje na ivici od 50 odsto, zato što se radi o ljudima u zemlji. Opredeljenost onih koji će izaći na izbore je relativno visoka, oko 60 odsto njih već zna za koga će glasati“, kazao je Bogosavljević.

On je rekao da rezultati anketa pokazuju da Srpska napredna stranka (SNS) može da dobije više od 50 odsto glasova od izašlih birača, kao i da Socijalistička partija Srbije (SPS) sigurno prelazi cenzus uz devet do 11 odsto procenta glasova a da u tom procentu podršku birača ima i Savez za Srbiju, koji se opredelio za bojkot.

„U varijanti koja je realnija a to je bojkot Saveza za Srbiju, cenzus od tri odsto mogu da pređu radikali, (Aleksandar) Šapić, a približava se prelasku cenzusa i Pokret Dosta je bilo“, kazao je Bogosavljević.

On je rekao da je problem Srbije „depopulacija stanovništva“, odnosno to što godišnje iz zemlje odlazi oko 30.000 ljudi, dok je u isto vreme za oko 35.000 manji broj rodjenih.

„Zemlja se prazni za 70.000 ljudi godišnje. To su vrlo jasne činjenice, svi znamo da imamo depopulaciju sa 1,4 deteta po majci, a ne sa 2,1 koliko je potrebno za ravnotežni razvoj“, rekao je Bogosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari