Borko Stefanović: Direktor Zavoda za statistiku potvrdio da šminkaju podatke 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević je u svom pokušaju da mi odgovori sam potvrdio da je u poslednjih sedam godina statistika menjala metodologiju za obračun ključnih ekonomskih pokazatelja, izjavio je danas zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

On je dodao  međutim, da mu Kovačević nije objasnio zašto se javno upoređuju podaci koji su obračunati po različitim metodologijama i stoga međusobno neuporedivi.

„Stalne promene metodologije su stručni naziv za šminkanje podataka. Najbolji dokaz da se RSZ bavi upravo šminkanjem nalazi se u posebnom izveštaju Fiskalnog saveta u kojem je naučno dokazano da su podaci statistike o rastu zaposlenosti po novoj metodologiji apsolutno netačni i nepouzdani. Miladinove analize su tako obezbedile razna ekonomska čuda kao što je 200.000 novozaposlenih u jednom danu, rast BDP iz 2015 godine za 2,7 milijardi evra u 2018. godini ili pada udela javnog duga u BDP-u za  pet odsto u jednom danu“, navodi Stefanović u pisanoj izjavi.

Dodaje da je upravo Kovačević, izabran bez konkursa, odgovoran za ovakve ekonomske „fenomene“, koje kako ističe, Vučićev režim koristi da bi kreirao lažnu sliku stvarnosti.

„I dok oni računaju i upoređuju neuporedivo građanima ostaje da samo po svom džepu procenjuju koliko smo zaista ekonomski propali“, istakao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari