Borko Stefanović: Vučić pokušava da porazi Peti oktobar 1Foto: EPA PHOTO/ SASA STANKOVIC

Sagovornici Danasa različito tumače odluku predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da baš juče, na 20. godišnjicu Petog oktobra, bude održana sednica Predsedništva SNS, na kojoj je odlučivano o mandataru za sastav nove vlade.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo poznato da li su se obistinile učestale prognoze da će Vučić ponovo predložiti Anu Brnabić za premijerku, ili će „izbor pasti“, ipak, na nekog drugog.

Prema medijskim najavama, sednica Predsedništva SNS trebalo je da počne oko 17 sati, a da se Vučić u 20 sati javno obrati iz Palate Srbija i obelodani ime mandatara.

Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, ocenjuje za Danas da Vučić „takvim potezom pokušava da porazi taj datum (Peti oktobar, prim.novinarke), u našoj istoriji i poruči Srbiji da su oni već dugo u sedlu, da promena nije uspela i da nemaju nameru da se sklone dok sve ne unište do kraja“.

– Pošto znaju da taj datum kao pobeda nade i razuma nad ludilom i padom Srbije živi u ljudima, sve pokušavaju da bi ga izbrisali. Naročito oni koji treba da pale sveće zahvalnice akterima Petog oktobra, kao datuma kad im je omogućeno da i dalje čine štetu ovoj zemlji. Mnogo njih više brine 6. oktobar kao simboličan datum nezavršenih promena i nedočekanih nadanja. Neće uspeti. Nemaju „svoj datum“, osim svih drugih datuma u kojima su ostavili samo loše tragove, poručuje Stefanović.

Govoreći na istu temu, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, navodi: „Propaganda je deo njega. Umesto da su interesi države i građana na prvom mestu, u slučaju Aleksandra Vučića to je politička manipulacija i propaganda. Da nije tako, vlada bi bila formirana pre tri meseca bez letnje kalkulacije ko će šta biti. Na žalost, čeka se poslednji momenat i pogodan datum, kako bi to iskoristio za još jedno zavaravanje naroda“.

Nasuprot tome, Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i medijski analitičar, konstatuje za Danas da je „Vučić, trenutno, jedini pravi nastavljač 5. oktobra“.

– Nije to Vučić slučajno odlučio. Naime, on je, trenutno, jedini pravi nastavljač 5. oktobra. To na prvi pogled zvuči blasfemično, ali samo za one koji u politici ništa ne razumeju. Da nema Vučića, Srbija bi, pod vođstvom idiotizovane opozicije i u prošlosti zaglavljene intelektualne elite, odavno odustala od EU integracija. Takođe, Vučić jedini pokušava da reši problem KiM, koji je preduslov za EU. Svi drugi imaju neskrivenu želju da i dalje parazitiraju na problemu. Jeste paradoks to što u EU Srbiju danas vuče Vučić koji je 2000. bio na suprotnoj strani barikade, ali on je uspeo da razume svoje greške, politiku, istoriju, međunarodne odnose i promeni se na bolje, dok su se svi ostali promenili na gore ili intelektualno šlajfuju u blatu prošlosti prema kojoj gaje sentiment, smatra Krstić.

Prema mišljenju Aleksandra Čotrića, zamenika predsednika Srpskog pokreta obnove, odluka da se baš na 5. oktobar saopšti ime mandatara je „puka koincidencija i nema nikakve dublje simbolike“.

– Poslednji ekser u kovčeg sa petooktobarskim očekivanjima davno su zakucali lideri DOS-a, koji nisu želeli u tom savezu SPO i koji su paktirali sa Miloševićevim ljudima u SDB-u, MUP-u, JSO-u, Vojsci, vojnim obaveštajnim službama i medijima. Na ekonomskom planu su, takođe, napravili greške, jer su dozvolili pljačkašku privatizaciju, u kojoj su, primera radi, šećerane prodavane za po tri evra. Petog oktobra i rušenja Miloševića ne bi bilo bez Devetog marta 1991, Vidovdanskog sabora 1992, protesta Koalicije Zajedno 1996. i 1997, bez stradanja i ljudskih žrtava članova SPO. A oni koji su došli 5. oktobra na vlast rekli su da je jedan od najvažnijih rezultata tog prevrata što SPO nije u novoj vlasti. Kako su radili, tako im se i vratilo ističe Čotrić za naš list.

Pajtić: Možda je spremao prijemni

„Postoje dve mogućnosti. Prva je da do sada nije imao vremena da odluči ko će biti mandatar, jer je spremao prijemni ispit. Druga, verovatnija, je to da želi da se o petom oktobru što manje govori. Ideja da je moguće svrgnuti jednog diktatora se nikako ne dopada bilo kom drugom diktatoru. Što se manje govori o borbi za demokratsko i uređeno društvo – to je Vučiću bolje“, kaže za Danas Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, komentarišući simboliku održavanja Predsedništva SNS baš na jučerašnji dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari