Božović: Bombardovanje je bilo pogubno za građane, a ne i za one koji su grabili stanove 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ono što je vaša politika učinila ne postoji ta bomba koja bi toliko štete učinila koliko je vaša politika učinila.

Mi osnivamo komisiju koja će ispitati  posledice vaše politike do 2000. godine, jer bombardovanje je bilo pogubno za građane, ali ne i za vas koji ste izazvali bombradovanje . Niste  99. godine mogli  da osnujete  komisiju ,ali ste mogli da dobijete  državne stanove. Mi u kontaktima sa strancima zameramo sramotnu politiku NATO,ali rat se završio  tako što je  tadašnja  politika izgubila KIiM i da danas samo potpisuje  ono što je tada izgubila, rekao je Balša Božović, poslanik Demeokratske stranke u Skupštini Srbije  tokom rasprave o formiranju komisije koja bi trebalo da ispita uticaj  bobradovanja Srbije na zdravlje građana. Ovim rečima Božović je izazvao ogromnu polemiku u koju su se uključiuli naprednjaci , socijalisti i radikali , pa su se tako u skupštinskoj sali  više puta čulo sram vas bilo.

Božović je optužio sadašnju vlast da poikušava da širi paniku  o posledicama NATO bombardovanja.” Ogromne  su posledice ,ali je  sramota da građani  Srbije  najviše obolevaju  od raka u Evropi,  a razlog za to je loše zdravstvo.  Radite sve da bi zamajavali narod, a sa druge strane sa Blerom se sastajete i radite kako vam se kaže. Nikada nećemo reći za vas da ste izdajnici zato što morate da potpišete nezavisnost KiM, ali jeste izdajnici što ste devedesetih građane albanske nacionalnosti proglasili teroristima i izazvali rat“ „, rekao je  Božović, kome je predsedvajući Vladimir Marinković izrekao opomenu .

Odgovarajući  poslaniku DS , Maja Gojković , predsednica parlamenta i predlagač formiranja  komisije  ocenila je da je Božovićev govor očekivan.“Znali smo da ni onaj ko je govorio, a i oni koji ne prisustvuju sed koliki strah imaju od rezultata ove Komisije. Ovakva diskusija se nije čula u italijanskom parlamentu, ni tokom rada ni kad je podnet izveštaj koji dokazuju da su italijanski vojnici obolevali, obolevaju i obolevaće zato što su službovali na KiM.  Ako imate drugačije podatke, izađite pred Komisiju i kažite zašto mislite da se u Srbiji ne umire zbog posledica NATO bombardovanja. Vi znate da ćete posle ovakve diskusije imati 0 odsto, a ne kao sada 2,2 odsto, a jedinu ocenu politike daju građani na izborima. Vi loše govorite o građanima, a Aleksandar Vučić i ova politika po ocveni građana vredi 55 odsto“, rekla je Gojkovižćeva i dodala  da nije očekivala da se ova tema politizuje,ali i da je žalosno  da se ovakve stvari relativizuju.  Prema njenim rečima ipak , dobro je  da građani čuju da je Srbija kriva zato što je bombardovana osiromašenim uranijumom,a takvo nešto se neće čuti ni u jednoj zemlji na svetu  , ni u Japanu.

Gojkovićeva je podsetila  da su  neki u vreme bombardovanja bili u Budimpešti , drugi , poput Jeremića u Londonu ,a da je ona bila u Srbiji  koju nikada  neće napustiti .

„. Kaže uvaženi poslanik da ovako bildujemo političke poene, ne ne bildujemo, mi smo patriote.  Postoji  izveštaj u Belgiji  da je 200 belgijskih vojnika obolelo, a četvoro je umrlo, kako to da su umirali Italijani i Belgijanski vojnici koji su bili na KiM, a mi ne umiremo. Mnogo je ovo komplikovana tema da bi o njoj pričali kao u nekom beogradskom kafiću. Mi smo krivi za sve, a vi niste nizašta, pa ni za to što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine . Vi  ste narod na ulici 2000. godine podizali i govorili da je pitanje KiM demokratsko i da je problem Slobodan Milošević i da će sve biti rešeno kada ga skinemo“, rekla  je Gojkovićeva ,a poslanik SPS Neđo Jovanović ocenio je da je Božović uvredio osećanja svih građana  Srbije.

Miroslav Lazanski, poslanik SNS  naveo je da  Sribija nije htela rat,da joj je on nametnut  i da je  NATO je izvršio napad i mimo svog Statuta, bez ikakve odluke. „Gospodo iz DOS-a mogli ste da formirate komisiju do 2012, pa što niste. Japanci su izazvali rat na Pacifiku, nikada nisu oprostili Amerikancima atomsku bombu. Nemojte da krivotvorite istoriju, to je nedopustivo i strašno“, rekao je lazanski ,dok je  Milovan Drecun , takođe pooslanik SNS  rekao da kad „čujete da  ovo predstavlja  primer hibridnog rata je koji se vodi protiv Srbije od 2000 godine da bi se dokazalo da je Srbija kriva za rat.

„Slušali smo uvrede na račun poslanika DS što je dokaz da je ova rasprava politizovana, a krenula je sa prozivkama dosovskog režima zašto nije pokrenula formiranje komisije. Mi smo kazali svoj stav- glasaćemo za formiranje komisije,ali je  besmisleno govoriti da li je uranijum štetan. Pa, štetan je. Bio sam u jedinicama u Podujevu 99 godine, gde je gađano osiromašenim uranijumom i naravno da želimo da se utvrde činjenice „ , rekao je Goran Ćirić , šef poslaničke grupe  DS, a predsednica parlamenta primetila je da se  Ćirićev stav  drastično razlikuje od Božovićevog .Navela je i da se  Ćirić javio za reč kada  je video koliko štete je nanelo izlaganje njegovog stranačkog kolege .

„Žao mi je što ćete vi snositi političke posledice, jer nije lako za ovo glasati. Nije lako izneti ovo danas na sto“ , rekla je Gojkovićeva , dok je Božović uzvratio da je NATO bombardovanje  bila agresija, da svaka čast vojsc na odbrani .“ Svi smo bili žrtve bombardovanja, osim vas Majo, Slobodana Miloševića, Mire Marković , Vučića i Šešelja , koji ste uzimali stanove. Za bombardovanje SRJ kriv je NATO i vi koji ste imali takvu politiku“,rekao je Božović.,a Neđo Jovanovićje uzvratio da se Milošević  borio da sačuva KiM, da to radi i Vučić i da Božovcića ako to ne razume treba da je sramota.“ Sram te bilo, upiućeno Božoviću , čulo se viuše puta iz poslaničkih klupa, a Aleksandra Jerkov, poslanica DS ocenila je da radikalsko-miloševićevska-naprednjačka koalicija maltretira i vređa  demokrate, bez opomene i da je dužnost predsedavajućeg da to spreči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari