Briselski Euraktiv: Vučić u medijima kritiku EU pokrio pričom o infrastrukturi 1Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preusmerio je kritiku EU o pogoršanju situacije po pitanju ljudskih prava i medijskih sloboda u svojoj zemlji pomoću poslušnih medija koji su se radije usredsredili na nezanimljive infrastrukturne projekte, piše danas briselski portal Euraktiv (Euractiv) u osvrtu na posetu srpskog predsednika Briselu.

Kako navodi portal, Vučić je pozvan u ličnu posetu Briselu u ponedeljak u znaku važnosti EU-srpskih odnosa, u vreme kada drugi geopolitički igrači, uključujući Rusiju i Kinu investiraju uveliko u stavljanje tog regiona pod svoju sferu uticaja.

Iako je visoki predstavnik EU Žozep Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem posle njihovog sastanka rekao da je naglasio predsedniku Srbije da je potrebno da se napravi veći napredak na reformama i njihovoj primeni, i posebno u vladavini prava i medijskim slobodama, srpski mediji su se usmerili na temu projekta železnice Beograd-Skoplje, koji je EU rekla da je spremna da podrži, navodi portal.

Infrastruktura međutim nije bila u centru razgovora, rekao je jedan izvor za Euraktiv i dodao da je srpska strana očigledno „pokušala da iskrivi tu poruku“.

U tviter poruci predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen se zaista pominje projekat železnice, navodi Euraktiv ukazujući da diplomatija deluje tako da strane sastave svoj dnevni red i nekad se jedna od strana usmeri na sopstveni prioritet, kao da su druge teme beznačajne.

To se upravo dogodilo tokom Vučićeve posete, rekao je za Euraktiv izvor koji nije želeo da mu se navede ime.

Izgleda, kako navodi portal, da je priča o izgradnji železnice na granici sa Makedonijom možda bila nešto da skrene pažnju, pošto nema vesti o projektu koji je deo EU ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan i koji datira od oktobra prošle godine. Takođe projekat još nije odobren i nije još prošao kroz sve EU institucije.

Drugi, takođe neimenovani izvor, rekao je da je komesar za proširenje Oliver Varheji isto igrao nefer time što je hvalio Vučića i izdvajao se od ostalih zvaničnika.

Još jedan izvor je posebno istakao to što je Varheji upotrebio argument da je sekretarijat Venecijanske komisije, koji nije stručni odbor, dao pozitivno mišljenje o planiranim ustavnim promenama u Srbiji. Očekuje se da će se o tome govoriti detaljno u narednom EU izveštaju o Srbiji na jesen.

„Viktor Orban i Varheji su Vučićevi konisljeri u EU… u stvarnosti ustavne promene dalje smanjuju nezavisnost sudstva i umanjuju demokratiju u Srbiji“, rekao je izvor, pominjući mađarskog premijera Viktora Orbana i mađarskog evroposlanika.

Uloga Srbije u projektu Turski tok – Balkanski tok, koji podržava ruski Gasprom nije pomenuta u saopštenjima Komisije, i ovde je još jednom poruka da se Vučić ophodi prema EU „kao da joj je srednje ime glupost“, naveo je taj izvor za Euraktiv.

Takođe, naveo je izvor, Vučić obećava EU da će restrukturirati Srbijagas, kompaniju koja prevozi i trguje sa ruskim prirodnim gasom u Srbiji i šire. On će to predstaviti kao svoju veliku borbu protiv Putina. U stvarnosti ovo je samo ispunjavanje obaveze koju Srbija, iako članica Energetske zajednice, zanemarivala mnogo godina, rekao je izvor.

Ovo će biti još jedno zamagljivanje pošto Vučić kaže da se Moskva neće protiviti jer je Gasprom u svojim transakcijama sa EU prihvatio regulativu Energetske zajednice.

„Tako da je tuga gde god da pogledaš, Borel i drugi prihavataju to zato što se nadaju da će Vučić jednog dana uraditi nešto oko Kosova“, rekao je izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari