Brnabić: Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu 1Foto: Pink

Premijerka Ana Brnabić kazala je da je Srbija potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa Fajzerom, proizvođačom Sputnjik Ve i kineskim Sinofarmom, a da po planu isporuke deo tih vakcina očekuje pre kraja godine.

Ona je, gostujući na TV Pink, rekla da Srbija prvo očekuje Fajzerove vakcine, pošto se sa tom kompanijom najduže pregovarala, a za koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva već dala dozvolu za upotrebu.

„Prv količine očekujemo ove nedelje. To svakako neće biti velike količine, ali neće ni biti količine za testiranje… već za vakcinaciju. U januaru i februaru treba da imamo znatno veće količine“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je borba za dobijanje vakcina bila „mučna“ i da će se jaz između bogatih i siromašnih pretvoriti u „nepremostivu provaliju“ usled pandemije korona virusa.

„Jako je malo empatije među najbogatijim zemljama sveta prema onima siromašnijima. Posebno je važno, kao i tokom borbe za respiratore, da je Srbija imala i finansijsku moć ne samo da kupi vakcine, već da da avans, stane u red za te vakcine, i politički kredibilitet da direktno razgovara sa proizvođačima, što ne može svaka država“.

Ona je navela i da će se do proizvođača dolazilo „političkim vezama“, a da je najveći deo komunikacije vodio predsednik Aleksandar Vučić, koji o spoljnopolitičkim partnerima u ovom procesu „može da kaže više“.

Brnabić je dodala i da je Mađarska jedna od najboljih partnera Srbije i da nijednu informaciju nije krila od zvaničnog Beograda., kao i da se sa Budimpeštom pregovaralo o zajedničkoj proizvodnji ruskog rešenja.

Govoreći o ekologiji, Brnabić je navela da glavni grad Srbije nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu, ali da je Vlada Srbije počela da radi na rešavnju postojećeg problema tokom 2015. godine.

Ona je gostujući na TV Pink navela da višedecenijski problem zagađenja „svakako postoji“, kao i da Beograd nema dovoljno mernih stanica, poput drugih gradova Evrope.

„Značajan pokazatelj toga kako rešavamo probleme jeste to da smo u prvih mesec dana rade vlade postavili još jedan kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u u termoelektrani Nikola Tesla“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li postoji ugljarska mafija o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, Brnabić je rekla da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako kaže, konkretan dokaz ta tu tvrdnju nemamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari