Brnabić: Jačanje regionalne saradnje se ne sme propustiti 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu, da je jačanje regionalne saradnje šansa koja se ne sme propustititi i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast bruto domaćeg proizvoda.

Brnabić je, na panelu samita koji je posvećen ekonomiji, ukazala da obim stranih direktnih investicija u regionu, u iznosu od četiri milijarde evra, treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

Neophodan preduslov za građenje moderne ekonomije je nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava, rekla je Brnabić i ocenila da je u fokusu Srbije borba protiv korupcije, nastavak modernizacije javne uprave.

Ona je istakla neophodnost bržeg sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, koji je usvojen u Trstu na samitu i obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Brnabić je posebno istakla napredak koji je postignut u oblasti digitalnog povezivanja, podsećajući da je na samitu u Sofiji usvojena Digitalna agenda za Zapadni Balkan.

Radnom ručku, na kojem je glavna tema bila ekonomija, prisustvovali su predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer i predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

Pored ekonomskih tema i regionalne saradnje, lideri Zapadnog Balkana i EU razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama.

Domaćin samita je britanska premijerka Tereza Mej, a prisustvuju nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, premijer Poljske Mateus Moravijecki, premijeri Bugarske, Grčke i Hrvatske Bojko Borisov, Aleksis Cipras i Andrej Plenković, kao i evropski komesar za susedsku politiku i politiku proširenja Johanes Han.

Sledeci samit 2019. godine biće održan u Varšavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari