Brnabić: Mere Prištine nemaju nikakve veze sa reciprocitetom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nove mere Prištine nisu u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini, i da će se država boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila.

Ana Brnabić rekla je za Radio televiziju Srbije da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to „njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze“.

„Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala“, navela je Brnabićeva.

Ukazala je da su mere u Prištini u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da se eventuano može nešto menjati samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

„To da menjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma“, istakla je premijerka.

Ona je dodala da se to ne možete raditi ukoliko neko želi da bude deo normalnog sveta, a kako je istakla, prvi preduslov da se bude deo normalnog, civilizovanog sveta je poštovanje sporazuma koji su potpisani.

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije.

Vlada Kosova odlučila je sinoć da zabrani uvoz proizvoda iz Srbije, ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari