Brnabić: Nije u redu da mediji pričaju u ime EU 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić je prekjuče tokom posete Nemačke dala intervju za Radio Dojče vele, koji je bio obeležen raspravom sa novinarom.

Novinar je, između ostalog, upitao premijerku da li je svesna da su EU dojadile zemlje Zapadnog Balkana, na šta je premijerka odgovorila: „Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime EU, to prosto nije u redu.“ Na opasku novinara da je za sporazum Srba i Albanaca o Kosovu potrebno 20 godina, ona je uzvratila: „Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu, ako EU hoće da čeka 20 godina super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana.“ Novinar je insistirao i da Brnabić prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, dok je ona istakla: „Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje.“

– Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je juče na Evropskom startap samitu u Sofiji, a kasnije tokom dana i na Trećem Solunskom samitu, gde je govorila na panelu o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama. Tokom boravka u prestonici Bugarske, Brnabić je razgovarala sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, koji je izjavio da „evropski projekat neće biti kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na evropskom putu zavisi, pre svega, od lidera tih zemalja“.

Kako je saopštila bugarska vlada, Borisov je u razgovoru sa Brnabić rekao da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u sprovođenju reformi i projekata usmerenih ka EU, javio je RTS. Premijerka je u Sofiji istakla da Srbija „radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije“.

Na pitanje moderatora na skupu u Sofiji zašto neko treba da izabere Srbiju, Evropu a ne na primer SAD, ona je rekla da u „Srbiji kompanija može da se elektronski registruje, da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje, liberalizovan je režim radnih dozvola“. Pre nego što je održala govor na Solunskom samitu, predsednica Vlade je posetila srpsko vojničko groblje Zejtinlik i imala bilateralni susret sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari