Brnabić: Srbija na vrhu liste zemalja s najvećim brojem infrastrukturnih projekata s Kinom 1Foto: Beta / Slobodan Miljević

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je u Dubrovniku da je Srbija na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih infrastrukturnih projekata s Kinom.

Ona je dodala i da je u okviru inicijative 16 + 1 Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima, saopštila je Vlada.

„Zainteresovani smo i za jačanje saradnje u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja, ali i u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu“, rekla je Brnabić na plenarnoj sednici samita inicijative 16 + 1 koja okuplja zemlje centralne i istočne Evrope i Kinu.

Brnabić je kazala da je mehanizam saradnje 16 + 1, kao deo globalne inicijative Pojas i put, veoma važan za Srbiju koja kao zemlja kandidat za članstvo u EU želi da „pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU“, navodi se u saopštenju.

„Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd – Budimpešta, što je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative 16 + 1. U toku je druga faza rekonstrukcije Termoelektrane Kostolac i projekat izgradnje Koridora 11 koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom“, navela je Brnabić.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog punopravnog uključivanja Grčke u inicijativu 16 + 1, koja će se zbog toga ubuduće zvati 17 + 1, i poželela dobrodošlicu toj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa 16 + 1 osnovana je 2012. godine s ciljem jačanja kineske razmene sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Na plenarnoj sednici samita u Dubrovniku učesnicima su se obratili premijeri Kine i Hrvatske, Li Kećijang i Andrej Plenković, a potom i premijeri svih zemalja koje su deo mehanizma saradnje 16 + 1.

Medju učesnicima su bili i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, madjarski premijer Viktor Orban, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Vjorika Dančila, slovački premijer Peter Pelegrini, slovenački premijer Marjan Šarec i albanski premijer Edi Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari