Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji 1Radev i Vučić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim i istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

Naš cilj je da radimo zajedno za evropsku perspektivu Balkana i njegovu evropsku budućnost, rekao je Radev.

„Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti“, rekao je Vučić, a prenosi RTS. On je poručio da su odnosi između Srbije i Bugarske iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji, da imamo dobar politički dijalog na najvišem nivou, da ekonomski rezultati pokazuju da naša saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva.

„U poslednjih pet godina beležimo dinamičan rast, a samo u odnosu na 2016. on je iznosio čak 53 odsto. Mislim da imamo značajan rast uvoza i izvoza i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju“, rekao je Vučić nakon sastanka u Palati Srbije.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posećuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje.

„To je važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi. Pokušaćemo da privučemo što je veći broj bugarskih državljana u Srbiju“, rekao je Vučić.

Najavljeno je da će Radev danas, prvog dana posete, zajedno sa Vučićem prisustvovati otvaranju izložbe „Primenjena nostalgija“.

Predsednik Bugarske sastaće se u Beogradu i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković. Ovo je drugi susret dvojice predsednika za četiri meseca.
Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji 2
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari