CAJT: Srbija razmišlja da odustane od EU 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija je Srbiji otvorila perspektivu ulaska u Evropsku uniju do 2025. godine uz uslov da normalizuje odnose sa Kosovom, ali Beograd razmišlja da odustane od planova za učlanjenje u EU, navodi nemački Cajt povodom nedavnih izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina.

„Ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član, onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike“, izjavio je Vulin u nedelju.

Cajt tvrdi da Vulin smatra da je pomirenje Srbije i Kosova „nemoguće“, i podseća da su se francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na prošlonedeljnom samitu u Sofiji izjasnili „protiv“ 2025. kao datuma ulaska u EU šest balkanskih zemalja.

„Srpski nacionalisti od XIX veka Kosovo smatraju srpskom provincijom i ne priznaju njegovu državnost. Rešenje problema nije na vidiku. Uticajna Srpska pravoslavna crkva nedavno je upozorila političko vođstvo predvođeno predsednikom države Aleksandrom Vučićem da ne odustaje od Kosova kao ‘srca Srbije’. To bi se smatralo ‘veleizdajom'“, zaključuje Cajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari