Čanak: Gostovanja iz Prištine se ukidaju zbog ratnog zločinca 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„Dvodnevnom skupu pod nazivom ‘Idejom EU do mira i razvoja’ koji počinje danas u Domu Narodne skupštine prisustvovaće 160 predstavnika iz Evrope i regiona, ali ne i predstavnici kosovskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednicom Vjosom Osmani Sadriu.

NJima su gostoprimstvo otkazale nadležne skupštinske službe i predsednica parlamenta Maja Gojković, koja inače i otvara taj dvodnevni skup. Gojkovićeva ima pravo da proglasi da je neko nepoželjan u parlamentu Srbije i tu nema šta da se priča, ali samo ne razumem kako su 2015. godine konferenciji koja je takođe održana u parlamentu Srbije mogli da prisustvuju predstavnici kosovskog odbora za EU. Maja Gojković je i tada bila predsednica Skupštine Srbije, a jedina razlika između tog i današnjeg skupa je što osuđeni ratni zločina Vojislav Šešelj tada nije bio u parlamentu“, kaže za Danas Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Čanak objašnjava za Danas da ni te 2015. godine, kao ni danas ispred učesnika skupa neće pisati ime zemlje iz koje dolaze, već samo imena učesnika. „Znači delegacija Kosova ne bi imala nikakva državna obeležja, a u najavi bi pored Kosova stajala zvezdica, kako je to uobičajeno“, napominje on. „Nakon otkazivanja gostoprimstva kosovskoj parlamentarnoj delegaciji razgovarao sam telefonom sa predsednicom srpske skupštine i ona mi je jasno rekla da ne odobrava da parlament ugosti predstavnike Odbora za spoljne poslove kosovske skupštine. Naravno, to je njeno pravo, ali ako pogledate vremenske koordinate kada su počela otkazivanja gostoprimstva sportistima, parlamentarcima, umetnicima, jasno dolazite do zaključka da se to poklapa sa ulaskom radikala u parlament“, kaže lider LSV. On dodaje da će na pomenutom skupu danas u Skupštini biti organizovano pet panela – o evropskoj bezbednosti, EU kao mirovni projekat, decentralizacija EU i odnos fiskalne i monetarne politike EU.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da ne zna o kakvom skupu je reč, ali je logično što je delegaciji Kosova otkazano gostoprimstvo. „Kakva parlamentarna delegacija Kosova, ako ima parlamenta, ima i države Kosovo, a mi Kosovo ne priznajemo“, kaže kratko Drecun za Danas. Radikali tvrde da LDP i LSV „imaju lobističko šiptarsko delovanje“ i da se „tako ponašaju jer moraju da se opravdaju kod zapadnih sila“.

Za Borka Stefanovića, lidera vanparlamentarne Levice Srbije, otkazivanje dolaska kosovskoj delegaciji predstavlja jeftin populistički potez.

„Upravo vlast SNS i gđe Gojković učestvuje u radu kosovskog parlamenta i Vlade. Da li bi otkazala posetu Rašića ili nekog drugog iz Srpske liste ili člana nekog od odbora u kosovskoj skupštini koji je „njihov“? Naravno da ne bi. A sve to dobro dođe da se pomogne kum i politički otac Šešelj u borbi sa cenzusom. To je podrška militantnom delu SNS koji se danas zove SRS“, zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari