Čanak: Vojvodina ne može biti nezavisna država 1Nenad Čanak Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik i poslanik Lige socijaldemokrata Vojviodine, obrazlažući pred poslanicima predloženi zakon o finansiranju  Vojvodine i predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini koje su podneli poslanici LSV, naveo je da  predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država.

Namera je, kako je naveo da se Srbija uredi u narednom period kao moderna složena država, gde niko ne poriče „niti mu pada na pamet da poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije“.

„Ovo je izbalansiran dokument od raznih ljudi, umeren i razborit koji daje šansu da Srbija izađe iz protivustavnog položaja u kom se nalazi u odnosu na Vojvodinu i da kao uređena država počne da razvija po najvišim evropskim standardima srednji nivo vlasti koji bi omogućio da Kragujevac, Niš i Novi Pazar funckionišu kako treba“, rekao je Čanak, obrazlažući više od sat ipo predložene zakone. Veći deo svog izlaganja posvetio je  istoriji Vojvodine .

Čanak je podsetio na odgovor ministarstva unutrašnjih poslova iz 2017. na poslaničko pitanje u kom se navodi da ministarstvo ne raspolaže podacima ni o kakvom separatizmu LSV-a ni bilo koje druge organizacije u Vojvodini,ali je  istakao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država pre svega jer se graniči sa nacionalno zasnovanim državama čiji delovi etničkog korpusa postoje u Vojvodini, kao i da je trenutno većina stanovnika Vojvodine srpske nacionalnosti.

„Bilo kakvo osamostaljenje Vojvodine u nezavisnu državu bi značilo stalne konflikte i pokušaje da se ona ili raskomada ili preuzme od nekih okolnih dražava.

Ukoliko se autonomija ukine, zabrani, obesmisli, Vojvodina će prestati da postoji ne tako što će se nekim čudom izmutirati u nešto što nije, nego tako što će biti situacija da jedan ogroman broj stanovnika iz nje ode. I ako se želi zaustaviti iseljavanje iz Vojvodine onda ona mora dobiti mogućnost odlučivanja u sklopu svojih nadležnosti na svojoj teritoriji što sada nije slučaj“, istakoa je lider LSV, poručujući da bi on spustio odgovornost na niži nivo vlasti .

Govoreći o Zakonu o finansiranju Vojvodine , Čanak je rekao da se nedonošenjem ovog zakona  narušava ustavni poredak i preskače činjenica da ko ne poštuje taj deo ustavne obaveze, može da ne poštuje i bilo koji drugi član Ustava.

Aleksandra Tomić, poslanica Srpske napredne stranke i predsednica skupštinskog Odbora za  finansije  objasnila je  tokom rasprave da je za SNS  Predlog Zakona o finansiranju Vojvodine neprihvatljiv, jer ne “ne može da se uzme nož  i preseče  budžet Srbije za trećinu, niti može da se suspenduje  Zakon o budžetu, poreski zakoni i zakoni koji se odnose na naknade  za korišćenje  javne svojine.

To, prema njenim rečima  mora da bude deo planske i sistematske  reforme. Za SNS, kako je navela Tomićeva potpuno je neprihvatljiv predlog LSV o formiranju posebne Poreske uprave i PIO fonda, a Vojvodina će  mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd – Budimpšeta, nego što se predviđa predlogom zakona.

Lider LSV primetio je da Tomićeva  pravda kršenje Ustava Srbije koji je precizirao donošenje  zakona o finansiranju AP Vojvodine . Čankov predlog , kako se čulo neće podržati ni radikali , jer kako je rekao  Vojislav Šešelj, lider SRS ,  njegova stranka se zalaže za ukidanje  autonomije Vojvodine  i za jačanje lokalne  uprave a, o  tome bi građani trebalo da se izjasne na referendumu.  Šešelj je optužio i lidera LSV da je  prepisao predlog Aleksandre Jerkov poslanice  Demokratske  stranke.

„Čanak mi deluje kao veoma pismen, pa mi nije jasno kako nije mogao sam da ga napiše nego je uzeo predlog narodanog poslanika Aleksandre Jerkov od reči do reči. Može li ovo i u jednoj parlamentarnoj demokratiji da se desi, to može samo kod nas“, ocenio je Šešelj.
Odgovarajući na primedbe  Čanak je rekao da je  Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je LSV dostavio, onaj koji je 2013. godine vojvođanska administracija pravila da bi ga potom predlagala poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, pa da je onda LSV uzeo isti tekst.

„Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku“, poručio je poslanik SPS Dušan  Bajatović, poslanicima Lige socijaldemokrata Vojvidine i dodao  da se ne može  govoriti o nekom srednjem nivpou vlasti, već da treba  raditi na ekonomskom jačanju.

On se zahvalio  Maji Gojković što je na dnevni red stavila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, iako je „očigledno da to pitanje neće biti uspešno rešeno“.

Balint Pastor, poslanik SVM  ocenio je da je ovo trerći slučaj u poslednjih  12 godina da se raspravlja o nekom opozicionom predlogu.  On je rekao da  predlog  LSV nije plagijat, već dupli polagijat, jer je taj tekst  načinila pokrajinska vlada, ali on nije došao u  parlament Srbije, jer se tadašnji   predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić malo predomislio.

Pastor je naveo da su i Jerkov i Čanak  plagirali dokument .

“Bez obzira na sve to podržavam  Predlog zakona o  finansiranju Vojvodine , iako je jasno da on neće biti usvojen . Bojim se da će ta borba  trajati do usvajanja Novog Ustava, osim ako se ne desi neko čudo .”, naveo  je Balint Pastor , dodajući  da viđenja SVM  u vezi sa finansiranjem  Vojvodine u proteklih 12 godina nisu promenjena.

Više volim da sam nepodoban , nego da stojim uz lidera Dveri

Nenad Čanak , lider LSV na konferenciji za novinare rekao je da senije dogovorio sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i  predsednikom Srbije Alkesandrom Vučićem da se  u parlamentu  Srbije održi sednica o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodine na predlog LSV-a.

„Da imam dogovor sa Vučićem ne bi bio problem da to bude usvojeno ili da se napravi predlog da bude po volji vladajuće većine“, rekao je Čanak , ističući da je dobro što se  o pitanju Vojvodine počelo govoriti , bez obzira što su naprednjaci i socijalisti protiv.  On je naveo  da ako sada ne prođe zakon, neće odustati od njega i da će ga ponovo predlagati.

Povodom kritika da predstavlja „lažnu opozciju“ Čanak je rekao da ne želi da stoji iza lidera Dveri Boška Obradovića.“Ao treba da budem podoban da bi stajao iza Boška Obradovića i tapšao, onda više volim da sam nepodoban. Ako neko misli da će mu fašisti doneti slobodu taj apsolutno ništa nije naučio iz istorije, a on je najbolji primer i naslednik Dimitrija Ljotića i to što iza njega stoje naši bivši koalicioni partneri mene ispunjava velikom tugom, jer sam te ljude gledao u mnogo časnijim situacijama“, rekao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari