Češki parlamentarni zvaničnik: Povlačenje priznanja Kosova diskutabilno 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Češki parlamentarni zvaničnik Ondrej Benšik rekao je danas u Beogradu u razgovoru sa članovima Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Češke u ovom trenutku diskutabilno, ako ne i nemoguće, ali da je Češka spremna da pruži podršku Srbiji kroz sprečavanje učlanjenja Kosova u međunarodne institucije, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Benšik predvodi delegaciju Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke u poseti Skupštini Srbije u okviru koje se delegacija danas sastala sa članovima Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije.

Benšik smatra da Srbija, u cilju ostvarenja otvorenih pitanja sa Prištinom, treba da se usredsredi na zemlje koje imaju „rezervisan“ odnos prema tom pitanju i nedovoljno znanja o prilikama u regionu, navodi se u saopštenju.

Zamenica predsednika Odbora Dubravka Filipovski navela je da Srbija ima jasno definisane spoljno političke ciljeve, a to su članstvo u Evropskoj uniji, jačanje regionalne saradnje i očuvanje mira u regionu, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa ciljem pronalaženja rešenja koje bi zadovoljilo obe pregovaračke strane.

Ona je rekla da je strateški spoljnopolitički cilj Srbije i saradnja sa SAD, Rusijom, Kinom i afričkim zemljama i ukazala da je Srbija vojno neutralna država koja ima izuzetnu saradnju sa NATO.

Filipovski je naglasila da je Srbija spremna za nastavak pregovora, kada predstavnici Kosova ukinu takse na uvoz robe iz Srbije i izrazila nadu da će dijalog dovesti do kompromisnog i trajnog rešenja ali naglasila da Srbija nikada neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

U razgovoru sa češkom delegacijom dve članice odbora Ljiljana Malušič i Jelena Vujić Obradović izrazile su mišljenje da bi Češka trebalo još jednom da razmisli o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, po uzoru na 16 zemalja koje su to već uradile, a član odbora Dragan Šormaz pozvao je Višegradsku grupu da uputi snažnu poruku Prištini da pregovorima mora da pristupi na konstruktivan i civilizovan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari