CIK Kosova: Ponovno brojanje glasova na 303 biračka mesta zbog grešaka pri štampanju obrazaca 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova odlučila je danas, na osnovu preporuke Centra za brojanje i rezultate, da se na 303 biračka mesta ponovo prebroje glasovi zbog kako se navodi, „nepravilnog štampanja obrazaca“.

Predsednica CIK Valjdete Daka kazala je da ponovno brojanje glasova „nije stvar manipulacije, već tehničke greške“.

„To treba javno objaviti, a ne skrivati. Obrasci su neispravno odštampani. Čija je to greška, biće otkriveno u narednih nekoliko dana“, kazala je Valjdete Daka.

Na Kosovu su prošle nedelje održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je, prema još uvek nepotpunim podacima, najveću podršku birača dobio pokret Samoopredelenje, sa 201.387 glasova ili 25,53 odsto.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 198.843 ili 24,83 odsto glasova dok je treća Demokratska partija Kosova koja je osvojila 168.072 glasova ili 21,2 odsto.

Sledi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova koja je osvojila 91.317 glasova ili 11,52 odsto.

Izborni prag nije prošla koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde kojoj je pripalo 39.140 glasova ili 4,94 odsto.

Srpska lista je osvojila 52.613 glasova ili 6,64 odsto čime je obezbedila deset garantovanih mesta za srpsku zajednicu.

Po Ustavu Kosova ukupno deset garantovanih mesta imaju i druge manjinske zajednice, sem srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari