Crnobrnja: Za kosovski problem razgraničenje korak u pravom smeru 1Foto: Medija centar

Zamrznuti konflikt ne rešava ništa, nego odlaže, što u ovako napetoj situaciji vodi lošem, izjavio je FoNetu predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Mihailo Crnobrnja, uveren da je za kosovski problem razgraničenje korak u pravom smeru.

U serijalu razgovora Kosinus, Crnobrnja ze založio za aktivistički pristup i izrazio uverenje da je kompromis moguć, ali je predvideo da će domaća javnost verovatno proceniti da je kompromis napravljen malo više na štetu Srbije.

„Mislim da je ovde kompromis moguć. Jedino što će verovatno, uzimajući u obzir naša očekivanja, biti procenjeno da je kompromis napravljen malo više na našu štetu, nego na našu dobit“, objasnio je Crnobrnja.

On je novinaru Milenku Obradoviću rekao da će kompromisno rešenje doneti teritorijalne promene i sugerisao da Srbija uđe u takvu varijantu i da iskoristi za sebe maksimum u sadašnjim uslovima.

Taj maksimum je ono što su spremni da prihvati Albanci sa jedne strane, a sa druge Evropska unija (EU) i velike sile, precizirao je Crnobrnja.

Razgraničenje ne bi potpuno rešilo problem, ali Crnobrnja smatra da je to korak u pravom smeru, koji bi doprineo većoj stabilnosti i miru u regionu.

„U ovakvim komplikovanim situacijama, napraviti teritorijalno razgraničenje da se potpuno reši problem, jednostavno nije realno očekivati. Svakako je to korak u pravom pravcu koji doprinosi stvaranju veće stabilnosti“, predočio je Crnobrnja.

Prema njegovoj oceni, briselski dijalog je „ispušena muštikla“ i danas mora da se ide na format koji će uključiti i druge zainteresovane strane, poput SAD, Rusije i verovatno Turske.

„Mislim da bi bilo pametnije promeniti trougao Mogerini, Tači i Vučić, uključiti globalne učesnike i napraviti nešto što nalikuje na ozbiljne, velike konferencije, poput Berlinskog kongresa, kada se pravila, ne definitivna, nego trajnija mapa Evrope“, rekao je Crnobrnja.

On očekuje da bude pritisaka na Srbiju da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), ali ukazuje i da je moguće da Kosovo ostane bez stolice u UN, poput turskog Kipra i Tajvana.

Srbija ima u Savetu bezbednosti UN dva jaka zastupnika, Rusiju i Kinu, podsetio je Crnobrnja, ali je Rusija saopštila da će prihvatiti članstvo Kosova u UN, ako to bude učinila Srbija.

On prihvata ideju o referendumu na kojem bi se građani Srbije izjasnili o rešenju za Kosovo, ali ne misli da je to prelomna tačka za utvrđivanje pravca kojim bi trebalo ići.

„Vidite referendum u Makedoniji, potpuno je iščašio celu situaciju. Bojim da bi referendum u Srbiji pokazao više spremnosti Srba da misle istorijski i emotivno, nego racionalno o realnom mogućnostima“, rekao je Crnobrnja.

Njegova prva asocijacija na Kosovo je kvanitativni odnos Albanaca i Srba, u kojem albanska strana ima 91 odsto stanovništva.

„Pogledajte realnost kakva je. Mi nemamo slovo „S“ od suvereniteta dole. Nemamo ni vojsku, ni policiju, ni sudstvo, sve je to u rukama Albanaca“, zaključio je Crnobrnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari