CRTA: Neregularnosti nisu uticale na prelazak cenzusa stranaka (VIDEO) 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Posmatrači, koji su bili raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka zabeležili su na izborima da je na osam odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti, saopštila je CRTA.

Prema poslednjim podacima CRTE od 22 časa, lista Aleksandra Vučića je osvojila 44,9 odsto, oko Dragana Đilasa 19 odsto, dok je Aleksandra Šapića lista dobila 8,8 odsto. Četvrta je lista SPS-JS koja je dobila šest odsto. Neregularnosti na izborima nisu uticale na evetualni prelazak stranaka ispod cenzusa. Izlaznost je 50, 8 odsto.

“Tokom samog izbornog dana na osam odsto izbornih mesta su uočene nepravilnosti,  a uočili smo da su one bile veće nego prethodne dve godine i to pokazuje da je način na koji se provode izbori lošiji nego prethodnih godina”, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTE. “Ipak, nepravilnosti nisu mogle da uticu na to da Aleksandar Vučić ne pobedi na izborima. Ni jedna stranka nije bila blizu cenzusa od onih koje nisu prešle. Nismo zabeležili masovne već pojedinačne slučajeve nepravilnosti. Da su neke liste bile blizu cenzusa, te nepravilnosti bi možda uticale.”

U poslednjem satu izbora, od 19 časova, primećen je porast nepravilnosti na izbornim mestima i oko njih.

Čak tri posmatrača CRTE, u opštinama Zemun, Rakovica i Grocka, su izbačena sa biračkih mesta pre nego što je prebrojavanje glasova počelo.
“Iz izborne komisije su nam rekli da nisu sigurni kako je došlo do ovih problema, a u Rakovici je naš posmatrač naknadno vraćen”, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTE. “Na jednom procentu je van biračkih mesta u Beogradu bilo kršenja zakona”.

Ali ono što je, dodaje Nedeljkov, bilo mnogo problematičnije jesu bile druge pojave. U Sopotu je oko 17 časova predsednik biračkog mesta komentarisao posmatranje CRTE i rekao da ako to biračko mesto bude oboreno zbog nepravilnosti, da će se obračunati sa posmatračima. Nakon toga se izvinio, ali to nas svakako brine, rekao je Nedeljkov.

Na tri biračka mesta posmatračima Crte nije bilo dozvoljeno da prisustvuju prebrojavanju glasova, nakon zatvaranja biračkih mesta. Nakon pola sata na dva biračka mesta posmatračima je ipak dozvoljeno da prisustvuju ovom procesu ali ova situacija ne dozvoljava posmatračima da izveštavaju o verodostojnosti rezultata sa tih biračkih mesta jer nisu prisustvovali jednom delu prebrojavanju glasova.

Izvan biračkih mesta, takođe, su zabeležene nepravilnosti, odnosno kršenja zakona u jednom procentu posmatranih biračkih mesta. U pitanju su slučajevi vođenja kampanje na manje od  50 metara od biračkog mesta. Istovremeno, na 7 odsto biračkih mesta zabeležene su pojave ispred biračkih mesta poput vođenja evidencije birača i grupnog dovođenja birača na glasanje. Ove pojave nisu zakonski regulisane ali se mogu tumačiti na različite načine – kao  dobra stranačka organizacija, ali mogu i ukazivati na pritiske na birače.

Kako je na prethodnoj konferenciji rekao Raša Nedeljkov ispred organizacije CRTA, reč je o primerima vođenja paralelnih evidencija birača van biračkog spiska na samom biračkom mestu, kao i korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača. Zatim, zabeleženi su slučajevi nepoštovanja procedure ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju na početku glasanja, glasanje bez ličnih isprava, ali i višestruko i kolektivno glasanje.

„Na jedan odsto biračkih mesta zabeležena je neka vrsta kampanje, odnosno agitacije, u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta“, rekao je Nedeljkov.

Na konferenciji u 15 časova, on je rekao da su zabeleženi i slučajevi poznati kao „bugarski voz“, gde birači ubacuju već popunjeni listić, a iznose prazan. Kako je dodao, bilo je primera i da članovi biračkih odbora nude novac za glasove za određenu politučku opciju.

„Prijavljeni su i primeri da su ljudi na ulazu na biračka mesta postavljali pitanje građanima za koga će da glasaju i sugerišu. Takođe, zabeležen je i jedan fizički incident“, naveo je Nedeljkov.

Tu su nepravilnosti poput neproveravanja ličnih isprava birača, nekorišćenje spreja, vođenje paralelnih evidencija birača nezavisno od biračkog spiska kao i kršenje tajnosti glasanja, saopštila je CRTA.

Snimak zabeležene nepravilnosti na biračkom mestu u Mirijevu koji je stigao redakciji Danasa:

GIK: Nemamo informacija o incidentu u Murijevu

Na pitanja novinara oko nepravilnosti zbog kojih je došlo do sukoba na Mirjevu zbog kojih je reagovala policija, predsednik GIK Zoran Lukić izjavio je da većih nepravilnosti nema, kao i da ne veruje da je moguće da se tako nešto desi.

– Nisam dobio informaciju od nadležnih. Zaista ne znam da li neko može da glasa bez lične karte, kao i oni koji imaju omaške u ličnoj karti – rekao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari