Da li će u Novom Sadu 12. aprila biti održan i protest "1 od 5 miliona" i Vučićev miting? 1

Odluka o pomeranju ili ne mitinga SNS 12. aprila u Novom Sadu biće doneta ne zbog bezbednosti i političke odgovornosti već u zavisnosti od procene šta više marketinški odgovara vlasti, smatra potpredsednica DS Aleksandra Jerkov.

A Tea Vukadin, jedna od organizatorki protesta „Jedan od pet miliona“, poručuje da građani neće odustati od zakazanog, prijavljenog i odobrenog skupa na novosadskom Pozorišnom trgu.

Tokom jučerašnjeg dana dok su novosadski odbor SNS i gradonačelnik tog grada Miloš Vučević čekali odgovor predsednika njihove stranke i države Aleksandra Vučića na njihov predlog da „zbog mogućih sukoba“ ipak pomeri miting u predsedničkoj kampanji „Budućnost Srbije“ za dan ranije, odnosno 11. april, među opozicionarima i organizatorima protesta „Jedan od pet miliona“, prema našim saznanjima, vladao je optimizam da će naprednjaci otkazati svoj skup. Do zaključenja ovog izdanja Danasa, Vučić se na tu temu nije oglašavao ni javno, a ni Danasu koji mu je postavio to pitanje. Među scenarijima o kojima se juče neformalno razgovaralo jeste i mogućnost da neće biti bilo kakve odluke, već da bi policija mogla da zabrani oba skupa tog dana, odnosno sva javna okupljanja, što se dešavalo u kriznim situacijama poput održavanja Parade ponosa.

Tea Vukadin, koja je 2. aprila prijavila građanski protest, za naš list kaže da nije sigurna šta će se dogoditi i da bi odlaganje naprednjačkog mitinga mogao da ima efekat obrnute psihologije.

– Mi mislimo da je to naša pobeda, a u stvari je to poen za njih. Nisam sigurna, ali svakako naš skup je prijavljen i odobren. Nećemo uslišiti njihov zahtev ni za promenom mesta niti dana našeg okupljanja i mi svakako nećemo odustati – navodi Vukadinović.

Upitana šta će se dogoditi ako policija ipak odluči da skup zabrani, za šta postoji mogućnost, ona kaže da organizatori mogu da se zbog toga ne pojave, ali da ne mogu da utiču na građane koji već mesecima unazad podrazumevaju da se protest održava i koji će doći. Ona ističe da niko od organizatora protesta ne želi bilo kakvo nasilje.

Aleksandra Jerkov upitana da li očekuje pomeranje naprednjačkog skupa, za Danas kaže da kakva god da bude odluka, ona neće biti doneta ni zbog brige za bezbednost građana, ni zbog političke odgovornosti, već da će zavisiti isključivo od procene režima šta će im u tom momentu najviše politički i marketinški odgovarati pred skup koji je u Beogradu najavljen za 13. april.

– Gradonačelniku Milošu Vučeviću ovo nije prvi put da pokušava da nahuška građane jedne na druge. Oni su namerno zakazali protest u isto vreme i na istom mestu na kom se već 13 nedelja u Novom Sadu održavaju građanski protesti. Sada Vučević pokušava da se predstavi kao veliki pomiritelj i pacifista, a sve njegove akcije su, naravno, praćene najgorom retorikom i uvredama upućenim političkim protivnicima koji se, iako u Novom Sadu više od tri meseca mirno protestuju, pokušavaju predstaviti nasilnicima, provokatorima i siledžijama – ukazuje Jerkov.

Iako su najavom protesta 12. aprila u Novom Sadu sami izazvali debatu u javnosti o mitinzima i kontramitinzima kao i mogućim sukobima suprotstavljenih strana, naprednjaci su, čini se, pokušali da krivicu svale na opoziciju pričom da ona u stvari izaziva sukobe te da je bolje da oni apeluju na Vučića da njihov miting odlože. Oni su saopštili da „deo opozicije predvođen Savezom za Srbiju na ovaj način otvoreno izrazio nameru da izazove sukobe na ulicama Novog Sada, koji mogu da imaju nesagledive posledice ne samo po naš grad, već i stanje u državi“.

Kako se dodaje, njihov miting je prijavljen policiji 27. marta, dok je SZS svoj prijavio 2. aprila. U saopštenju koje je potpisao Miloš Vučević, navodi se da je on odgovoran čovek koji nikako ne može da dozvoli da se 12. aprila dogodi „bilo kakvo krvoproliće na ulicama grada“ te da zato apeluje na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmotri mogućnost pomeranja skupa sa 12. na 11. april. „To je jedini način da se izbegne scenario koji je pripremljen u glavama onih koji žele da izazivanjem haosa na ulici sruše legitimno izabranu vlast“, poručio je Vučević.

Ko govori sutra u Novom Sadu

Dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić obratiće se građanima na 12. protestu „Jedan od pet miliona“ u petak, 5. aprila. Prethodno će se studentima u Univerzitetskom kampusu u 17 časova obratiti muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, koji će ih povesti do Pozorišnog trga kod Srpskog narodnog pozorišta, gde u 18 časova počinje protestni skup. Zborno mesto za studente je fontana pored studentskog doma „Slobodan Bajić“.

Večeras protest u Zrenjaninu

Na večerašnjem (četvrtak) protestu „1 od 5 miliona“, koji se po deseti put održava u Zrenjaninu okupljenim građanima obratiće se poslanica LJupka Mihajlovska, student FPN Stefan Simić i profesor Čedomir Čupić. Kao i uvek i ovog puta je okupljanje zakazano ispred Robne kuće Beograd, a šetaće se do Gradske uprave na Trgu slobode. Oni koji žele moći će da se prijave za odlazak na protest u Beograd 13. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari