Dačić "koketira" sa svojim biračima 1Foto: FoNet/ Antonio Ahel

Ministar spoljnih Ivica Dačić oštrim kritikama koje iz nedelje u nedelju upućuje Evropskoj uniji prilikom gostovanja na javnom servisu, koketira sa svojim biračkim telom (biračima Socijalističke partije Srbije, čiji je Dačić predsednik)…

… koje ima rezervisan odnos prema integracijama, istovremeno nanoseći štetu čitavom društvu podgrevanjem evroskepticizma, saglasni su sagovornici našeg lista.

Boban Stojanović, doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu, takvo ponašanje ministra spoljnih poslova u zemlji koja teži članstvu u EU ocenjuje kao šizofreno i dodaje da se Dačićeva amplituda prilikom javnih nastupa kreće od najvećeg evropejca do najžešćeg evroskeptika. Prema njegovom mišljenju, ministar spoljnih poslova ekstremno menja narativ u zavisnosti od toga šta je tema i kakvo je mesto sa koga se u trenutku obraća.

– Dačić prema EU šalje različite poruke u zavisnosti od trenutnih potreba Vlade ali i zbog svojih birača, te pokušava da istovremeno zastupa i jednu i drugu poziciju. To nije ništa novo i nije primer samo šefa diplomatije, već i ostalih članova Vlade, koji u zavisnosti od prilike sa jedne strane snažno kritikuju i EU i pregovore u Briselu, da bi se na nekom drugom mestu pretvorili u velike evrofanatike – objašnjava Stojanović. On podseća da bi ministar spoljnih poslova, zajedno sa ministarkom evropskih integracija Jadrankom Joksimović, morao da radi na učlanjenju Srbije u EU, te da sa Briselom neguje dobre odnose.

Međutim, Stojanović uviđa da je ključna stvar to što Dačić različito govori kada se sastaje sa evropskim zvaničnicima, a drugačije za unutrašnje političke potrebe. Upitan da li Dačić oštro nastupa prema EU i zbog toga što u beogradskoj političkoj čaršiji važi za čoveka koji zastupa ruski uticaj, naš sagovornik kaže da u njegovom slučaju rusofilstvo i nije toliko izraženo, te da su prema njegovom mišljenju niz pojedinaca iz Dačićeve stranke kao i iz SNS-a mnogo okrenutiji ka Rusiji.

– Dačića ne bih posmatrao kao „ruskog čoveka“. On jednostavno govori ono što običan građanin želi da čuje i to je politička taktika koja mu očigledno prolazi duže vreme – tvrdi Stojanović.

Za političkog analitičara Bojana Klačara, oštra retorika Ivice Dačića prema EU, kojom se naizmenično koriste i ostali članovi Vlade, održava taktiku za prebacivanje odgovornosti za eventualni neuspeh evropskih integracija na zvanični Brisel. Klačar je saglasan sa Stojanovićem da šef diplomatije koketira sa svojim biračkim telom koje poseduje određenu vrstu protivljenja i rezervisanog stava prema članstvu Srbije u EU.

On upozorava da bi odašiljanje oštrih poruka ka Evropi dugoročno moglo da podgreje negativnu atmosferu u srpskom društvu kada je reč o evropskim integracijama, te da će u određenom momentu biti veoma teško da se takvo stanje popravi i da se u našoj zemlji formira neophodna kritična masa koja podržava članstvo. „Treba priznati da na neki način Evropska unija i sama u ovom momentu pokazuje određene rezerve prema članstvu zemalja Zapadnog Balkana. Zbog toga je veoma loše koristiti taj trenutni negativni trend za koketiranje sa sopstvenim biračkim telom, jer je to iz ugla opšteg interesa potencijalno veoma opasno“, naglašava Klačar.

Sagovornik Danasa ocenjuje da Ivica Dačić zbog svog poznatog neformalnijeg pristupa diplomatiji verovatno izgovara one stvari koje Aleksandar Vučić ne želi da kaže, jer je predsednik jedan od ljudi koji ređe kritikuje Evropsku uniju. Kao još jedan od mogućih razloga za tvrd stav ka Evropi koji je zauzeo Dačić, Klačar navodi njegovu specifičnu poziciju ka Rusiji, ali ne u smislu da je on „ruski čovek“, već zato što je on u konstelaciji sadašnje vlasti zadužen da odnose sa Rusijom drži na zavidnom nivou.

Nove zamerke Briselu

Šef srpske diplomatije je, između ostalog, zamerio Evropskoj uniji što se nije oglasila povodom hapšenja petorice Srba na Kosovu. „Što se tiče EU, ne čuh da su se juče oglasili. Gluvonemost je teška bolest. Oni žive u nekom svom svetu, a rešenja za Kosovo neće biti bez učešća Rusije i SAD“, izjavio je juče Dačić za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari