Dačić: Obnova odnosa sa Mozambikom 1Foto:Ministarstvo spoljnljnih poslova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prilikom posete Mozambiku, danas je razgovarao u Maputu sa ministrom inostranih poslova Mozambika Žozeom Pašekom, a šefovi diplomatija su ocenili da je potencijal za obnovu svestrane saradnje dve države izuzetno velik posebno imajući u vidu dugogodišnji zastoj u saradnji.

U dugom i prijateljskom razgovoru zajednički je evociran period podrške SFRJ borbi za slobodu od kolonijalizma naroda Mozambika i razmenjena su mišljenja o tekućim spoljnopolitičkom procesima u svetu, posebno afričkom i evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da se razmene posete na visokom i najvišem nivou i da se utvrde oblasti od zajedničkog interesa za unapređenja saradnje kako bi se potpisali neophodni bilateralni sporazumi. Dačić je zahvalio sagovorniku i za punu podršku Mozambika teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodnog prava.

„Želim da ovde javno dam punu podršku teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije i da se distanciram od bilo kakvog separatističkog pokreta koji može da doprinese razbijanju Srbije“, istakao je posle sastanka, ministar inostranih poslova Mozambika. Dačić je ministru inostranih poslova Mozambika predao i odlikovanje Orden Republike Srbije na lenti kojim je predsednik Republike Srbije odlikovao predsednika Mozambika za posebne zasluge u razvoju bilateralne saradnje između dve države, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari