Dačić sa parlamentarcima više zemalja o njihovom odnosu sa Srbijom 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIĆ/ DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas, na marginama 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu sa delegacijama parlamenata Sijera Leone, Bangladeša i Čilea.

U susretu sa predsednikom Parlamenta Sijera Leonea Abasom Černarom Bunduom obostrano je ocenjeno da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i iskazana je potreba za unapređenje ekonomske, poljoprivredne, obrazovne, telekomunikacione, infrastrukturne, vojne i policijske saradnje dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru sa predsednicom Parlamenta Bangladeša Širin Šarmin Čaudhuri naglašen je obostrani interes za intenziviranje političkog dijaloga i realizacijom susreta dve strane na svim nivoima, kao i za daljim jačanjem sveukupnih bilateralnih odnosa zasnovanih na istorijskom prijateljstvu dva naroda.

Dačić je razgovarao i sa predsednikom Predstavničkog doma Nacionalnog kongresa Čilea Ivanom Albertom Floresom Garsijom, a u razgovoru je istaknuto višedecenijsko prijateljstvo i međusobno razumevanje, uvažavanje i podrška po značajnim pitanjima koji karakterišu odnose dve zemlje.

Ministar Dačić posebno je izrazio zahvalnost na principijelnoj poziciji i podršci Čilea u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, koja je potvrđena i ovom prilikom. Obostrano je potvrđen interes za dalje unapređenje političkog dijaloga i razvoj svestrane saradnje dve zemlje, kako na ekonomskom planu, tako i u oblasti kulture, nauke, sporta i svih oblasti od obostranog interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić sa predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mori Paskije koja je pohvalila privrženost Srbije vrednostima i ciljevima Saveta Evrope čiji je Srbija konstruktivan član, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru je obostrano konstatovano da je saradnja Srbije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i sa Savetom Evrope u celosti, na visokom nivou.

Dačić je pohvalio i saradnju sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, kao i sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, sa kojom Srbija realizuje brojne projekte u okviru Programa stambenog zbrinjavanja interno raseljenih lica u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari