Dačić: Srbija za stabilizaciju Kosova 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija ne traži sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi se sa nekim sukobljavala, već da bi doprinela stabilizaciji situacije na Kosovu i miru u regionu i ona je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN, na čijem dnevnom redu je bio redovni izveštaj UNMIK o Kosovu, rekao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu i spremna za njegov nastavak, ali tek kada Priština povuče odluke o taksama.

Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Ukoliko to ne učini, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene, poručio je Dačić. On je istakao da je 20 godina po okončanju sukoba krajnje vreme za novu stranicu istorije srpsko-albanskih odnosa i za trajni mir. Dačić je pozdravio započete aktivnosti Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva na saslušanju pojedinih lica sa Kosova i izrazio nadu da će uskoro biti podignute prve optužnice.

Too je od ključne važnosti za dalju stabilizaciju prilika na Kosovu i za nastojanje da dođe do istorijskog pomirennja. Značajno je i zbog potrebe da se demantuju beskurpulozne laži i montirane informacije, koje najviši zvaničnici kosovskih Albanaca neprestano ponavljaju, rekao je on. Članice Saveta bezbednosti Dačić je podsetio da je na Kosovu i Metohiji stradalo 2.197 Srba, 159 Roma, 95 Bošnjaka, 78 Aškalija, 75 Crnogoraca, 38 Egipćana i još 46 pripadnika ostalih zajednica. Naveo je i podatak iz nedavnog izveštaja Misije OEBS na Kosovu da je u prošlog godini broj incidenata koji su bili usmereni na pripadnike srpske zajednice porastao za čak 30 odsto u odnosu na 2017.

Dačić je istakao da Srbija i dalje veruje da probleme treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava, i da se nada da će za to biti stvoreni uslovi. Mi ćemo nastaviti da vodimo politiku mira, ali očekujemo da i druga strana ispuni svoje obaveze i uzdrži se od jednostranih mera i provokacija, poručio je Dačić. On je rekao da zna da će i sada mnogi pozvati obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i da se posvete dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja. Na to mogu reći samo da se Srbija uzdržava od jednostranih poteza, koje nije povlačila ni zbog Zajednice srspkih opština koja, kao najvažniji deo Briselskog sporazuma, ni nakon više od pet godina nije formirana, a za njima nije posegnula ni pre dva dana, kada je Priština donela jednostranu odluku da konfiskuje imovinu rudnika Trepča, kazao je Dačić.

On je pozvao Savet bezbednosti da ne smanjuje misiju UNMIK i da joj ne menja mandat. Misija je već smanjena previše i prerano. Mnogo je pogrešnih poteza učinjeno u proteklih 20 godina i zato apelujem na sve da ne ponavljamo iste greške povlačenjem preuranjenih poteza. Tvrdnja da je Misija nepotrebna i da je završila svoj posao daleko je od realnosti, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari