Dačić: Umesto da pokrenu vojsku, palili ambasade 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da, kada je 2008. godine proglašena nezavisnost Kosova, tadašnja vlast u Srbiji nije „pokrenula vojsku“, već su u Beogradu zapaljene američka, nemačka i hrvatska ambasada i poslastičarnice čiji su vlasnici bili Goranci.

Tada su 84 zemlje prihvatile nezavisnost Kosova, dok je tokom mog mandata kosovsku nezavisnost priznalo devet država, a 13 je povuklo odluke o priznanju, rekao je Dačić na konferenciji za medije, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Burundija Ezekjelom Nibižirom.

Dačić je izjavio da je 2000. godine tadašnji šef države Slobodan Milošević srušen sa vlasti jer je „ratovao na Kosovu“, a ne „zbog ljudskih prava u Srbiji“.

Burundi je jedna od zemalja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i to nije urađeno krišom, već je ceo svet bi svedok te odluke, rekao je Dačić. On je izjavio da Beograd neće obnoviti dijalog sa Prištinom dok se ne povuče odluka o uvođenju kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Ako se dođe do dogovora sa Prištinom, o tome će se izjasniti Skupština Srbije i narod. Naš prvi predlog je da Kosovo bude pokrajina u sastavu Srbije, rekao je Dačić.

Povodom najave da će Priština ponovo zatražiti prijem u Interpol, Dačić je izjavio da „ne razume takve samoubilačke poteze Kosova“, jer sigurno neće postati član te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari