Dačić: Vučić treba da povuče potpis s Briselskog sporazuma 1Foto: SPS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložiti povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma, što mu je rekao i na prošlom sastanku.

Ja sam potpisao Briselski sporazum, ja bih povukao potpis i rekao: Nećete Zajednicu srpskih opština – nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovu, rekao je Dačić novinarima.

On, posle susreta sa alžirskim ministrom spoljnih poslova Abdelkaderom Mesahelom, nije rekao šta mu je Vučić odgovorio na taj predlog, ali je istakao da Albancima i međunarodnoj zajednici treba reći: U redu, ako nećete da budete konstruktivni – sve ima svoj kraj.

Dačić je konstatovao da međunarodni predstavnici, time što podržavaju kosovske Alabance da ne ispunjavaju odredbe sporazuma, nisu svesni da ne odmažu Srbiji, nego sami sebi, „i to je jedan faktor nestabilnosti“.

Prema njegovoj oceni, sama činjencia da se sastanci Beograda i Prištine u Briselu nastavljaju, i pored svega što se dešava, posebno poturanja lažnih vesti, neka je vrsta dobre vesti.

Dačić je ukazao na „mnogo gorčine“ koja postoji kod Vučića zbog te situacije i naklonosti međunarodnih predstavnika prema kosovskim Albancima.

Jesu teški sastanci sa Albancima, ali mnogo će teško njima da bude sa ovakvim Vučićem, koji je razočaran odnosom međunarodne zajednice i suočen sa lažnim vestima da ćemo da priznamo Kosovo, naglasio je on.

Dačić je poručio da neće da daje izjave koje mogu da „odmognu“ Vučiću, koji je je „iskreno rečeno, previše tolerantan prema tom (kosovskom) pitanju“.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade Srbije, Dačić je odgovorio da u ovom trenutku ima mnogo ozbiljnijih stvari od toga.

Pitajte me ono što je važno, za ovo što je nebitno, pitajte neke druge. Ionako nemaju pametnije stvari nego da se prepucavaju po novinama, Ja nisam taj koji priča o tome, objasnio je Dačić.

On je dodao da je, kao lider stranke koja je član vladajuće koalicije rekao premijerki Ani Brnabić da, što se Socijalističke partije Srbije tiče – ne mora da priča sa njima, jer oni ne vole promene.

Upitan o godišnjici NATO bombardovanja i istraživanjima tim povodom, Dačić je ukazao da je dovoljan podatak da je 80 odsto ljudi protiv ulaska u NATO, a da oni koji okriviljuju Slobodana Miloševića treba da shvate da on skoro 20 godina nije na vlasti.

Pošto više nema Miloševića, što sad vrše pritisak na nas oko Kosova i oko Republike Srpske. Dvasdeset godina nema Miloševića, on je prošlost, da vidimo kako dalje. Što se tiče ulaska u NATO, nek narod glasa o tome, poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari