Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

On je istakao da je najveća i najvažnija promena stava Amerike, koja je ranije smatrala da je pitanje Kosova rešeno i da mi treba samo da ga priznamo, dok je nova administracija promenila poziciju i otvorena je da sagleda sve predloge za kreativna i fleksibilna rešenja.

Želim da podsetim da se za predlog koji je izneo Vučić zalažem već desetak godina, jer je to jedino moguće i brzo rešenje koje može da otkloni taj akutni problem, a u ovom trenutku je rano govoriti da li će do toga doći, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da smo svi videli kakve su na to reakcije iz Prištine, ali ukazuje i da svi mogu da vide da su SAD, Rusija i Francuska veoma raspoložene da se pronađe kompromisno rešenje.

Dačić navodi da je sa druge strane Nemačka, koja kaže da ne treba menjati granice, ali je podseća da su prvo menjane granice Srbije.

Posle toga ne možete da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo. Sada je situacija takva da svi vide Prištinu kao remetilački faktor koji odbija kompromis, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je on Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske, Dačić kaže da nema ništa protiv toga da svi iznesu svoje mišljenje, pogotovo pred izbore.

Bakire, gotovo je sa tim da je Bosna i Hercegovina unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, a mi imamo interes da živimo u miru, poručio je Dačić.