Dardan Sejdiu: Priština odgovorila na štetne mere 1Foto: Kossev

Mnogi proizvodi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, posebno hrana, prodaju se na Kosovu po „damping cenama“ (cenama koje su ispod cena sa domaćeg tržišta ili nekog drugog inostranog tržišta, prim. novinara) koje su u potpunoj suprotnosti s pravilima CEFTA, uz to su i ispod troškova proizvodnje, što je u suprotnosti sa kosovskim Zakonom o antidampingu, na štetu rastućih domaćih proizvođača.

Obe zemlje, i Srbija i BiH, odbijaju da komuniciraju sa Kosovom na bilateralnom nivou oko ovih tema, komentariše za Danas Dardan Sejdiu, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Kosova i potpredsednik Odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu, industriju i regionalni razvoj u kosovskom parlamentu.

Sejdiu konstatuje da su „s druge strane, kosovski proizvodi suočeni sa različitim netarifnim preprekama u Srbiji, gde kosovski proizvodi nemaju pristup tržištu Srbije“.

– Asimetrija prava seže do javnih nabavki, jer kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na tenderima u Srbiji. Nasuprot tome, ima više od stotinu tendera na kojima su srpske kompanije pobedile na Kosovu. Problemi se proširuju i na prateće usluge. Kosovo ne može da razvije svoju transportnu industriju i time gubi stotine radnih mesta, jer kosovskim kamionima nije dozvoljeno da koriste Srbiju kao tranzit na tržište EU. Osim toga, Kosovo gubi deset miliona evra godišnje zbog neispunjavanja energetskog sporazuma, potpisanog 2013. između Prištine i Beograda. Isti sporazum naknadno su potvrdili i premijeri Kosova i Srbije u avgustu 2015. Jasno je da su vlasti na Kosovu dozvolile da se srpska roba, kapital i rad slobodno kreću na Kosovu i da se čak takmiče na tenderima. Isto se ne može reći za srpske vlasti, koje su, kao što sam opisao, zabranile da se kosovska roba, kapital i rad slobodno kreću u Srbiji i kroz Srbiju, objašnjava sagovornik Danasa.

Sejdiu napominje da „bez jasnog recipročnog pristupa ovim odnosima, Kosovo nema drugog izbora, već da obezbedi jednaku i poštenu konkurenciju za sve učesnike u ekonomiji na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari