Debata: Budućnost Kosova ne treba da zavisi od dijaloga sa Srbijom 1Foto: RTK

Dijalog Beograda i Prištine i dalje ostaje najveći izazov, saglasni su učesnici debate posvećene prioritetima i izazovima spoljne politike Kosova, održane u Prištini, piše RTK2.

Ključni izazov kosovske diplomatije predstavlja Srbija koja se protivi priznanju nezavisnosti Kosova i njegovoj integraciji u međunarodne organizacije, istakao je ministar spoljnih poslova.

„Glavni izazov Kosova je integracija i učlanjenje u Ujednijene nacije, kao i integracija u još nekoliko većih organizacija. Na tom putu imamo problem, a to je protivljenje Srbije, koja je agresivno identifikovala države koje nisu priznale kosovsku nezavisnost. Ja sam lobirao u periodu od 2008. do 2013. godine, ali sada imamo Srbiju koja je puno investirala na tom polju i svaki put kada kontaktiram predstavnike tih država odgovor je da su oni razgovarali sa Srbijom koja je protiv Kosova, tako da moram da objašnjavam situaciju na terenu“, rekao je minister Bedžet Pacoli, stoji na RTK2.

Pacoli je naglasio da je veliki protivnik onih koji kažu da nemaju o čemu da razgovaraju sa Srbijom. Britanski ambasador na Kosovu ukazao je da spor sa Srbijom predstavlja veliku prepreku i Prištini i Beogradu.

„Važno je da svaka zemlja ima jasnu orijentaciju i strategiju. U dijalog sa Srbijom potrebo je uložiti energiju“, poručio je britianski ambasador na Kosovu Ruari O’Konel.

Iz kabineta predsednika napominju da je u dijalog već uloženo dosta energije.

„U dijalog sa Srbijom je uloženo puno energije, to je i dalje jedan od najvećih izazova, ali ne treba posmatrati samo dijalog sa Srbijom, već i sa drugim zemljama i Briselom“, napominje Arifaj.

Da određivanju prioriteta treba pristupiti veoma ozbiljno napominje Vjosa Osmani, navodi se na RTK2.

„Moramo da razmišljamo o dugoročnim prioritetima u politici, da imamo kontinuitet u njihovom izvršavanju. Prethodnih godina se dešavalo da ministar spoljnih poslova ujutru u intervjuu obrazloži prioritete, a već uveče, sada bivši premijer Hašim Tači i bivša predsednica Kosova, izlaze pred javnost sa drugim prioritetima, a kada pročitamo program Vlade vidimo nešto totalno drugačije. Ovom problemu treba pristupiti veoma ozbiljno“, rekla je Vjosa Osmani, predsednica odbora za inostrane poslove.

Osmani je dodala da budućnost Kosova ne treba da zavisi od dijaloga sa Srbijom, iako je, prema njenim rečima, dijalog sa susedima važan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari